J&T koupila inženýrskou PBS Brno DIZ, bývalé brněnské strojírny

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. června (ČTK) - Investiční skupina J&T koupila První brněnskou strojírnu DIZ. ČTK to zjistila z webových stránek obou firem. Nástupce tradiční První brněnské strojírny se léta potýkal s finančními problémy, především kvůli nevydařenému projektu na elektrárnu v Íránu. Postupně opustil výrobu a věnuje se jen přípravě projektů a obchodu. J&T získala 97,5 procenta akcií.

Česko-slovenská skupina J&T vlastní několik strojírenských podniků, třeba ČKD Blansko Holding nebo SOR Libchavy. Podniká také v energetice a v realitách, vlastní fotbalový klub Sparta Praha, plánuje síť hotelů a další aktivity. Celkový objem aktiv J&T je přibližně čtyři miliardy eur (kolem 100 miliard Kč).

PBS Brno DIZ je pro rozsáhlý koncern jen "malou rybou". "Náš hlavní záměr ve společnosti PBS Brno DIZ je rozvíjet předmět činnosti firmy, která je dodavatelem technických řešení při realizaci energetických projektů na spalování biomasy," uvedl mluvčí skupiny Martin Maňák.

PBS Brno DIZ se specializuje se na velké energetické a teplárenské celky. Zaměstnává kolem 20 lidí. V roce 2004 skončila ve ztrátě přes 200 milionů korun, o rok později ji snížila na 70 milionů korun. V roce 2006 se dostala do mírného zisku a tržby dosáhly 125 milionů, loni ale byla opět ve ztrátě. Za první tři čtvrtletí to bylo přes osm milionů korun, celková ztráta byla plánována na necelých 12 milionů Kč. V letošním prvním pololetí by podle odhadů firmy mohla překročit pět milionů korun, uvádí znalecký posudek zveřejněný ve Sbírce listin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK