Libra klesá kvůli bance B&B; euro oslabil index PMI

02.06.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Libra v pondělí klesala o 1 procento vůči dolaru po zprávě o problémech přední britské hypoteční firmy, zatímco euro oslabily údaje o poklesu ...

...průmyslové aktivity eurozóny na téměř tříleté minimum.

Americká firma soukromého kapitálu TPG Capital se dohodla na převzetí 23procentního podílu ve společnosti Bradford & Bingley <BB.L>, uvedla v pondělí B&B. Tato sužovaná britská hypoteční banka současně vykázala ztrátu za první kvartál a oznámila rezignaci generálního ředitele.

Index nákupních manažerů (PMI) v průmyslu eurozóny za květen sklouzl na nejnižší úroveň od srpna roku 2005. Průmyslová aktivita klesla také v Itálii a Švýcarsku, což značí, že ekonomický růst zpomaluje, zatímco inflace je na vzestupu.

Index PMI eurozóny se snížil na 50,6 bodu z dubnových 50,7 bodu, zatímco analytici čekali potvrzení předběžného údaje na 50,5 bodu. Ukazatel se udržel nad hranicí 50 bodů, jež odděluje celkový růst od poklesu průmyslové aktivity.

"Hlavní ukazatel je povážlivě blízko úrovni, která označuje pokles aktivity," řekl Adam Cole, šéf devizové strategie z RBC.

Slabé údaje PMI přicházejí po zprávě z konce minulého týdne, která ukázala, že inflační tlaky v eurozóně zůstávají na rekordní úrovni. Tato nebezpečná kombinace může ještě více ohrozit celkový stav ekonomiky.

Navzdory známkám ekonomické slabosti se však Evropská centrální banka (ECB) snaží především zajistit, aby se inflace nevymkla z ruky, a bude se tedy zřejmě zdráhat snižovat úrokové sazby.

Tento názor podpořil i prezident ECB Jean-Claude Trichet, když v rozhovoru pro francouzský informační web Mediapart řekl, že vlády by se neměly spokojit s vysokou inflací a korekcemi trhu.

Euro se ve 12:15 obchodovalo proti pátečnímu závěru beze změny na 1,5550 <EUR=>, a mazalo tak ztráty ze začátku seance.

Britská libra klesala o 1,0 procenta na 1,9630 dolaru <GBP=> kvůli špatné zprávě o B&B i neutěšeným údajům o hypotečních půjčkách a aktivitě v průmyslu.

Dolar mezitím slábl o 0,6 procenta na 104,90 jenu <JPY=>, a vzdaloval se tak tříměsíčnímu maximu 105,87 z minulého čtvrtka.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK