Futures v USA níž kvůli obavám o finanční tituly

02.06.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Akcie na Wall Street zřejmě zahájí pondělní seanci poklesem. Finanční tituly jsou pod tlakem poté, přední britská hypoteční firma vykázala...

...ztrátu a předložila temný výhled tamního trhu, což oživilo obavy z dalšího kola globální úvěrové krize.

Akcie Bradford & Bingley <BB.L> padaly o více než 25 procent s tím, jak tato hypoteční společnost srazila cenu probíhající emise akcií s přednostním právem úpisu pro stávající akcionáře, což zasáhlo bankovní tituly v celé Evropě.

Americké banky J.P Morgan Chase & Co <JPM.N> a Morgan Stanley <MS.N> ztrácely v evropském obchodování přes 2 procenta.

"Jedna britská banka má potíže, a to pošle všechny americké finanční tituly na začátku seance níž," řekl Tim Smalls, šéf obchodů s americkými akciemi u makléřské firmy Execution.

Na makroekonomickém poli se čeká výsledek indexu nákupních manažerů (ISM) v průmyslu za květen, jenž vyjde v 16:00 SELČ.

Analytici oslovení v průzkumu Reuters odhadují pokles ukazatele na 48,5 bodu z dubnových 48,6 bodu, přičemž výsledek pod 50 body značí pokles výkonu ekonomiky.

Bradford & Bingley uvedla, že očekává zhoršení situace na britském hypotečním trhu a uvedla, že americká společnost soukromého kapitálu TPG Capital, známá též jako Texas Pacific, souhlasila s převzetím 23 procent akcií této britské banky.

Barel americké ropy <CLc1> ztrácel kolem 1,2 procenta s tím, jak dolar posiloval a trh příliš nezasáhla tropická bouře Arthur, jež zahájila sezonu hurikánů v Atlantiku. Kvůli ní se však již zavřely dva mexické přístavy.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK