VERZE 2-MF plánuje 10leté eurobondy, krátí domácí emise

02.06.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře analytiků, emisní kalendář na...

...Q3)

LONDÝN/Ministerstvo financí stanovilo podmínky pro emisi 10letých dluhopisů denominovaných v eurech, a potvrdilo tak záměr vrátit se po třech letech na zahraniční trhy s tím, jak náklady na domácí půjčky rostou.

Resort současně odhalil emisní plán na třetí čtvrtletí, který ve světle připravovaných eurobondů snížil objem domácích aukcí [ID:nVOD228865].

Přesto je nabídka vyšší, než trh očekával.

Emise eurobondů by měla být oceněna tento týden s výnosem 25 až 30 bazických bodů nad středovými swapy, uvedl představitel jednoho z manažerů emise.

Umístěním dluhopisů na trh byly pověřeny společnosti Barclays Capital a Deutsche Bank.

Manažer emise neuvedl plánovaný objem emise. Náměstek ministra financí Eduard Janota již dříve uváděl, že by se měl objem pohybovat zhruba kolem jedné miliardy eur.

Podle předchozí dohody vlády a České národní banky budou zahraniční dluhopisy zajištěny. Emise tak neovlivní kurs koruny, která ve 14:04 stála na 25,055 za euro <EURCZK=>.

"Případný velký úspěch emise by měl podpořit státní dluhopisy, snížit jejich výnosy a rozdíl proti evropským vedoucím emisím," uvedla ve zprávě Raiffeisenbank.

"Proto stále držíme naše doporučení koupit."

Desetiletý státní dluhopis České republiky <CZ10YT=RR> se v pondělí obchodoval s výnosem 5,14 procenta, 72 bazických bodů nad vedoucím státním dluhopisem Německa <DE10YT=RR>.

Radek Jáč, hlavní analytik PPF Asset Management, uvedl, že pokles objemu emisí ve třetím čtvrtletí na 27 miliard korun ze 46 miliard v předchozím kvartálu odráží plánovaný eurobond, mělčí trhy během léta a silné emise na domácím trhu v dřívějších měsících.

"Výnosy šly v posledních týdnech hodně nahoru a je logické, že už nechtějí tolik vydávat," řekl.

Dodal, že resort drží solidní balík státních dluhopisů ve svém portfoliu a může je začít prodávat na trhu. Může se také rozhodnout vydat do konce roku další emisi eurobondů.

Jáč čeká, že domácí emise mohou být ve třetím čtvrtletí ještě nižší než plán, kolem 20 miliard korun. Obchodník s úrokovými sazbami v Komerční bance Dalimil Vyškovský očekává pouze 15 miliard korun.

Ministerstvo financí chce v letošním roce vydat doma i v zahraničí dluhopisy celkem za 165 až 185 miliard korun.

Stát si v minulosti půjčoval v zahraničí již třikrát.

V letech 2004 a 2005 vydal eurobondy celkem za 2,5 miliardy eur, v roce 2004 emisi splatnou za 10 let <CZ019495752=> a v roce 2005 emisi končící za 15 let <CZ021515329=>.

Ministerstvo také umístilo státní dluhopisy v Japonsku, celou emisi koupila tamní privátní banka.

(1 euro = 25,055 Kč)

(Přeložila: Petra Vodstrčilová; Editoval: Martin Dokoupil)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK