Slovensko získá souhlas EU pro přijetí eura v roce 2009

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. června (zpravodaj ČTK) - Slovensko na úterním zasedání ministrů financí Evropské unie v Lucemburku získá souhlas k přijetí eura k 1. lednu 2009. ČTK to potvrdily diplomatické zdroje. Jednání by neměla provázet ani žádná vypjatá diskuse, přestože se některé námitky mohou objevit. Týkaly by se ovšem varování, které v souvislosti se slovenským vstupem do eurozóny vyslovila Evropská centrální banka.

Předpokládaný úterní souhlas členských států sice není definitivní, ale jde o jasný signál pro premiéry jednotlivých zemí, kteří vstup země do eurozóny budou probírat na summitu EU, jenž se uskuteční na konci června. Definitivní souhlas ovšem Slováci získají až na zasedání ministrů financí EU, které se uskuteční v červenci. Tam by unie měla schválit potřebné prováděcí předpisy a měla by rovněž stanovit výměnný kurz, za nějž si budou občané měnit slovenské koruny za eura.

Evropská komise a Evropská centrální banka již na počátku května konstatovaly, že Slovensko splnilo všechna potřebná kritéria. Přesto se v poslední době v Evropském parlamentu objevily hlasy, že tomu tak není. Dvojice německých europoslanců Werner Langen a Alexander Radwan unii vyzvala k odložení vstupu Slovenska do eurozóny o rok. Stanovisko parlamentu, natož jednotlivých poslanců ovšem v tomto případě nemá žádný význam. Europoslancům nicméně vadí, že Slovensko údajně nesplnilo kritérium měnové stability.

Evropská centrální banka a další orgány EU totiž minulý týden schválily změnu takzvané centrální parity slovenské koruny. Stalo se tak již podruhé za dobu, co se koruna nachází v takzvaném mechanismu ERM II, což je nezbytný předpoklad pro přijetí eura. ERM II stanovuje pásmo, v němž se smí národní měna pohybovat, přičemž pohyb smí činit maximálně 15 procent od středové hodnoty oběma směry. Posilování slovenské koruny ovšem zapříčinilo, že centrální parita se musela měnit celkem dvakrát, což se stalo vůbec poprvé v unijní historii. Jednou paritu měnilo Irsko a Řecko.

"Mají štěstí, že se tak stalo až po konvergenční zprávě Evropské komise, jinak by to mohlo znamenat komplikace," řekl nejmenovaný diplomatický zdroj.

Slovensko se stane 16. členem eurozóny. "Zánik" národní měny by měl poté začít 1. ledna příštího roku. Koruna ovšem nezmizí ze dne na den, přestože slovenská vláda dala přednost scénáři, který se nazývá velký třesk. Ještě 16 dní po Novém roce bude pokračovat společný oběh koruny a eura. Obchodníci by ale již měli vydávat jen euromince a eurobankovky.

Přijetí eura na Slovensku ovšem nebudu jediným tématem zasedání ministrů financí. Šéfové státních pokladen rovněž zruší proceduru pro nadměrný deficit s Českem a Slovenskem, kterou unie s oběma zeměmi zahájila již před lety. Zlepšené státní hospodaření jí ovšem přivedlo k přehodnocení názoru. Češi a Slováci se tak vyhnou případným sankcím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK