Bioplynová stanice ve Velkém Karlově dostala vysoké pokuty

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Velký Karlov (Znojemsko) 2. června (ČTK) - Společnost Zevo, která provozuje ve Velkém Karlově na Znojemsku největší bioplynovou stanici v Evropě, dostala dosud pět pokut v celkové výši 900.000 korun. Především firma neměla takzvané integrované povolení pro svoji činnost, za což padla již pravomocná pokuta 300.000 korun, řekl ředitel brněnské pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jindřich Mikeš.

Podle Mikeše hrozí firmě další pokuty za to, že včas nedodala informace do integrovaného registru o znečištění, které způsobuje. Část obyvatel Velkého Karlova si na stanici stěžuje i kvůli zápachu, ČIŽP tyto námitky prošetřuje. Podle Bohumíra Rady, ředitele mateřské firmy Agrodružstvo Jevišovice, jsou pokuty nesmyslné a firma se proti nic odvolá.

Vybudování bioplynové stanice přišlo v roce 2006 na 180 milionů korun. Za hodinu vyrobí 2,7 megawatthodiny elektřiny. Roční výkon elektrárny pokrývá spotřebu 8000 průměrných domácností, stanice je tak podle agentury CzechInvest největší v Evropě.

Stanice pracuje 24 hodin denně. Využívá rozkladu biologických zbytků na bioplyn, denně spotřebuje 250 tun odpadu. Kromě klasických splašků, kejdy, hnoje a zbytků ovoce a zeleniny dokáže zpracovávat třeba i kosti a peří. Jako vedlejší produkt vzniká teplo. To slouží k vyhřívání sousedních zemědělských objektů. I když si někteří lidé stěžují na zápach, vedení firmy v minulosti upozornilo, že stanice využívá špičkové technologie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK