PRŮZKUM-Pokles inflace se v květnu asi dočasně zastavil

02.06.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Index spotřebitelských cen (CPI) za...

...květen

* 9.června v 09:00

* Trh čeká meziměsíční inflaci 0,4 procenta a stagnaci meziročního ukazatele na dubnových 6,8 procenta.

Česká cenová hladina v květnu stoupla zejména vlivem drahých pohonných hmot. Meziroční inflace tak zřejmě stagnovala na dubnových hodnotách, ukázal v pondělí průzkum Reuters.

Podle mediánu odpovědí 12 analytiků oslovených Reuters trh čeká, že se zopakují dubnové výsledky: meziměsíční inflace 0,4 procenta a meziroční 6,8 procenta.

"Očekáváme, že se dočasně zastavil pokles (meziroční) inflace," uvedl Petr Sklenář, hlavní ekonom společnosti Atlantik FT.

"Za nárůstem by měly stát především dvě položky - dražší pohonné hmoty a zvýšení spotřební daně na cigarety," řekl Sklenář, který čeká meziroční inflaci 6,9 procenta.

Spotřební daň na tabákové výrobky se zvedala již v lednu, ale mnozí prodejci se loni předzásobili a začali nabízet dražší zboží až v posledních týdnech.

Do výsledků inflace ale podle analytiků promluví hlavně cena ropy <CLc1>, která během května vystoupala na světových trzích na rekordní maxima a zdražila i české pohonné hmoty.

Například ceny nafty u čerpacích stanic během května stouply o více než 2 koruny na průměrných 35,05 korun za litr.

Ačkoli bude i v květnu meziroční inflace více než dvojnásobně převyšovat tříprocentní inflační cíl České národní banky, neměly by ji výsledky podle analytiků znepokojit.

"Pro ČNB je důležité, že obě položky - pohonné hmoty a daně z cigaret - neovlivní korigovanou inflaci, která je pro měnovou politiku nejdůležitější," řekl dále Sklenář.

Důležitější pro měnovou budou podle analytiků data z trhu práce, které vypovídají o inflačních tlacích v ekonomice.

V pondělí byly zveřejněny údaje o průměrné mzdě v ekonomice za první letošní čtvrtletí. Ta nominálně stoupla o 10,4 procenta, tedy nejrychleji za téměř 10 let. Po očištění o vliv inflace reálná mzda vzrostla o 2,8 procenta [ID:nVOD224929].

Podle analytiků byl nárůst mezd vyšší, než předpokládala centrální banka v poslední, květnové prognóze.

"Trh práce je proinflační faktor. Vidíme rizika na horní straně naší prognózy stabilních sazeb ve druhém až třetím čtvrtletí letošního roku," uvedl Jaromír Šindel, hlavní ekonom Citibank pro Českou republiku a Slovensko.

PRO PODROBNOSTI Z PRŮZKUMU KLIKNĚTE NA [ID:nKRU230947]

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK