Paroubek: Při absenci energetické vize může ČR dovážet elektřinu

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tušimice (Chomutovsko) 2. června (ČTK) - K debatě o energetické koncepci státu ve sněmovně napříč politickým spektrem vyzývá předseda ČSSD Jiří Paroubek. Pokud se v nejbližší době nezahájí diskuse a nevyjasní se, jak dál v energetice, stane se pravděpodobně v letech 2013 až 2015 z ČR místo vývozce elektřiny jejím dovozcem se všemi důsledky pro stát a potažmo jeho obyvatele, řekl Paroubek novinářům při dnešní návštěvě hnědouhelné elektrárny v Tušimicích firmy ČEZ.

"Znamenalo by to rychlý růst cen energie pro malospotřebitele, ale také pro průmysl. To by oslabilo konkurenceschopnost ČR, a zákonitě by se tak snížila i životní úroveň jejích obyvatel," uvedl Paroubek.

Upozornil, že vládní koalice není v současné době schopna dojít k jednotnému názoru na budoucí energetickou politiku státu, zelení mají výhrady k atomové energii, ale také k prolomení limitů těžby hnědého uhlí.

Sociální demokraté podle Paroubka naopak jádro preferují. "V otázce další těžby hnědého uhlí podle nás není problém v Dolech Bílina, které patří firmě Severočeské doly. Tam by se jednalo jen o jakési narovnání limitů, což by prodloužilo těžbu bez zásahu do obydlených sídel či životního prostředí. V případě těžbou ohrožených obcí na Mostecku jsme pro to, aby o limitech rozhodli lidé v místním či krajském referendu," doplnil.

ČSSD se nebrání ani alternativním zdrojům energie, Paroubek ale varoval před eskalující potravinovou krizí ve světě. "Neumím si představit, že budeme v Evropě vyrábět biopaliva a část zemědělských ploch navíc zůstane nevyužita, když čtvrtina lidstva bude hladovět," dodal.

O energetické budoucnosti Česka nyní jedná komise složená z odborníků. Do konce června má vládě předložit alternativní scénáře rozvoje energetiky a odhadnout trend vývoje až do roku 2050. Současná energetická koncepce nastiňuje situace do roku 2030. Komise ale nebude podle jejího předsedy a šéfa Akademie věd Václava Pačese kabinetu doporučovat, pro jaký zdroj energie by se Česko mělo rozhodnout. Rozhodnutí bude na politicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK