Americké akcie dopoledne oslabily

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. června (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesaly a ztratily více než jedno procento. Trhy stáhl dolů pokles finančních společností a zpráva o aktivitě ve zpracovatelském sektoru v USA, která vyvolala obavy o další vývoj ekonomiky a inflace.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones klesl o 140,37 bodu, tedy 1,11 procenta, na 12.497,95 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 13,15 bodu, neboli 0,94 procenta, na 1387,23 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 32,90 bodu, čili 1,3 procenta, na 2489,76 bodu.

Finanční společnosti byly dopoledne sektorem s nejhorším výkonem. Nejvíce k tomu přispěla čtvrtá největší banka v USA Wachovia, která dopoledne oslabila o více než čtyři procenta. Důvodem byla zpráva o odchodu jejího generálního ředitele. Náladu investorů zhoršila také dnešní zpráva britské banky Bradford & Bingley, podle níž se firma propadla za první čtyři měsíce do ztráty a její letošní vyhlídky jsou chmurné. Finančním trhům to připomnělo, že hypoteční a úvěrová krize stále ještě není zdaleka překonána.

Institut řízení dodávek (ISM) dnes oznámil, že jeho index aktivity zpracovatelského sektoru v USA se v květnu již čtvrtý měsíc za sebou udržel pod padesátibodovou hranicí, která vyznačuje předěl mezi poklesem a růstem. Inflační tlaky pak vystoupaly nejvýše za čtyři roky. Zpráva obnovila obavy o další výkon největší světové ekonomiky a strach ze stagflace, což je slabý ekonomický růst doplněný vysokým růstem cen, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK