Vláda schvaluje přímý prodej Letiště Praha (OPAK.)

03.06.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Vláda v pondělí schválila postup privatizace Letiště Praha, který počítá s prodejem stoprocentního státního podílu ve výběrovém řízení, řekl...

...premiér Mirek Topolánek po jednání kabinetu.

"Rozhodli jsme dnes o postupu v privatizaci Letiště Praha, rozhodli jsme o prodeji stoprocentní majetkové účasti státu a uložili jsme ministru financí, aby začal s výběrovým řízením na hlavního konzultanta při tomto prodeji," uvedl Topolánek bez bližších podrobností.

Náměstek ministerstva financí Ivan Fuksa dříve v pondělí řekl Reuters, že prodej pražského letiště, největší privatizační transakce stávající vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, by se měl uzavřít na přelomu druhého a třetího kvartálu příštího roku.

Privatizační poradce by měl být znám do konce letošního roku.

Fuksa v telefonickém rozhovoru dodal, že hlavním kritériem pro výběr nového majitele Letiště Praha bude nabízená cena.

"Jednoznačně prvořadým kritériem je výtěžnost, ale samozřejmě důležité bude také zajištění dalšího rozvoje," řekl Fuksa s tím, že podobné transakce ve světě naznačují výnos mezi 15 a 23násobkem zisku bez úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA).

Ruzyňské letiště vykázalo za rok 2006 zisk EBITDA ve výši 2,9 miliardy korun, výsledek za loňský rok ani odhad pro rok 2008 nebyly k dispozici.

Firma loni zvedla čistý zisk o 14,4 procenta na 1,1 miliardy korun a odbavila 12,44 milionu cestujících.

Ministr financí Miroslav Kalousek dříve uvedl, že očekává výnos z prodeje nad 100 miliardami korun.

Mezi možné zájemce o koupi ruzyňského letiště patří podle českých médií firmy Flughafen Wien <VIEV.VI>, německý Fraport <FRAG.DE>, Aéroport de Paris nebo investiční společnosti PPF Investments, Penta a J&T.

Vláda a Česká národní banka se dříve dohodly, že výnosy z privatizace Letiště Praha a plánovaného prodeje Českých aerolinií umístí ve zvláštním fondu, aby směnou na devizovém trhu neposilovaly kurs koruny.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK