Na neplatiče TV poplatků bude tři tisíce exekucí

04.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - V červnu proběhne až tři tisíce exekucí na neplatiče koncesionářských poplatků. Píše to Mladá fronta Dnes. Česká televize už rozdala 29.000 žalob. Poplatky jsou hlavní zdrojem financování veřejnoprávní České televize.

Podle mluvčího televize Ladislava Štichy je žaloba nejzazší krok. "Nejdřív dlužníky několikrát upozorňujeme, že mají zaplatit," řekl Šticha. "Kdo dluh nevyrovná ani po prohraném soudu, může jen čekat, kdy u něj zazvoní exekutor," dodal.

"Nejnižší vymáhané částky byly 150 korun," řekl deníku advokát Dalibor Kalsco, který v pětadvacetičlenném týmu právníků dluhy pro ČT vybírá. K dluhu si exekutor ještě naúčtuje odměnu za práci, která je často vyšší než minimální dluh.

"Minimální odměna soudního exekutora je 3000 korun a paušální náklady 3500 korun plus DPH. Celkem tedy 7734 korun," vysvětlil mluvčí exekutorské komory Pavel Kočiš a upozornil, že dlužník musí zaplatit také za prohraný soud. "Tato částka může náklady exekutora ještě převýšit," dodal. Advokátovi druhé strany musí dlužník zaplatit minimálně 4000 korun. Pokud dluh překročí tisícovku dostane advokát 6000 korun a další stovky korun vydá dlužník na soudní poplatky, píše MfD.

Podle deníku není pro ČT problém neplatiče odhalit. "Domácnosti se k placení často přihlásí a pak neposílají peníze. To lze doložit snadno," uvedl Šticha. Platit musí totiž každý, kdo odebírá proud. Ledaže podepíše čestné prohlášení, že nemá televizi. "I to můžeme zkontrolovat, ale neřeknu jak, je to naše know-how," dodal.

Podle mediálních expertů provést kontrolu přímo v bytě nelze a v Česku se zatím nepoužívají technologie, které by přesně zaměřily signál televize, běžné je to třeba v Británii.

ČT spustila projekt vymáhání dlužných koncesionářských poplatků v květnu 2005, kdy vyzvala k úhradě nedoplatků dopisem na 553.000 subjektů. Na základě této akce zaplatilo podle ČT své nedoplatky do poloviny listopadu 241.000 lidí. Akce také přinesla ČT 177.000 nových poplatníků.

Česká televize loni na koncesionářských poplatcích vybrala 5,065 miliardy korun. Televizní koncesionářský poplatek činí od počátku letošního roku 135 korun, tedy o 15 korun více než předtím. Domácnosti platí měsíční poplatek bez ohledu na počet televizních či rozhlasových přijímačů, živnostníci a právnické osoby musí podle zákona zaplatit za každý přijímač.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK