Koruna vylepšila maximum na 24,63 Kč/EUR

04.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Koruna ve středu posílila o téměř dvacet haléřů až na 24,63 Kč za euro a vylepšila tak k euru své historické maximum. Na rekordu byla okolo 10:30, poté o několik haléřů oslabila. Řekl to analytik Patria Online Tomáš Vlk s tím, že žádné viditelné důvody pro zpevnění české měny na trhu nejsou.

"Pokud pomineme 'asijský výlet' na 23,00 Kč/EUR, dá se hovořit o novém rekordu. Důvod ke zpevňování měny se přitom neobjevil. Z domova žádné nové zprávy nemáme, na okolních středoevropských měnách sledujeme spíše tendenci k mírným ztrátám, dolar drží silnější úrovně," uvedl Vlk. Pondělní mzdy sice rozvířily téma možného zvýšení sazeb ČNB, avšak pohyb výnosů podle něj nenaznačuje výraznou změnu očekávání.

Podobně posiluje také kurz koruny k dolaru, který se dostal na 15,94 Kč/USD. Vývoj jednoznačně táhne pohyb koruny k euru. Úterní slova šéfa americké centrální banky Fed spolu s růstem továrních zakázek přinesla dolaru rychlé zisky a jeho kurz se nyní stabilizoval kolem 1,5450 USD/EUR, upozornil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK