Česká koruna po dopoledním rekordu mírně oslabila

04.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Česká měna se dnes po poledni držela vůči euru v blízkosti dopolední rekordní hodnoty 24,63 Kč/EUR. Před 17:00 se obchodovala za 24,69 Kč/EUR. Mírně koruna během odpoledne oslabila i k dolaru na 15,98 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Příčiny ranního posílení hledali analytici obtížně. "Za posílením mohlo stát jak prolomení podpory 24,83 Kč/EUR, tak i uzavírání předchozích dlouhých pozic na slovenské koruně (či v ostatních regionálních měnách) vůči české. Na slovenské koruně již totiž k dalšímu výraznému posilování v nejbližším období nedojde," uvedl Jiří Škop z Komerční banky.

Vysvětlením podle něj může být i nárůst nechuti riskovat u investorů, kteří se obávají problémů v americkém bankovním sektoru. Posilují proto takzvané bezpečné měny, mezi něž kromě japonského jenu patří i česká koruna.

Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora hledal příčiny zpevnění koruny ve spekulacích. "Nadnárodní spekulanti nakupovali korunu a během 30 minut ji dopoledne posílili téměř o 20 haléřů na 24,63 Kč/EUR. To je podle nás nový historický rekord, protože prudké posílení o téměř dvě koruny ze 14. dubna považujeme jen za vychýlenou kotaci," uvedl. Nadále však očekává, že koncem roku koruna oslabí na úrovně kolem 25,50 Kč/EUR.

Dolar se odpoledne k euru držel kolem úrovně 1,5450 USD/EUR, kam v úterý rychle zpevnil po vyjádření šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho o inflačním riziku slabého dolaru a po údajích o nečekaném růstu zakázek na průmyslové zboží v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK