Chorvatsko odloží zákaz dovozu potravin

04.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Platnost vyhlášky o zákazu dovozu masných a mléčných výrobků do Chorvatska bude odložena, informoval ČTK český velvyslanec v Chorvatsku Karel Kühnl. Kdy se tak stane, záleží na dohodě s Evropskou komisí. Kühnl ale odhadl, že to bude ještě tento týden.

"Chorvatské ministerstvo zemědělství a ministerstvo cestovního ruchu nás informovalo, že skutečně tento odklad bude," řekla česká konzulka v Záhřebu Veronika Honcová. Chorvatské státní úřady podle ní mají ústní souhlas delegace Evropské komise v Chorvatsku a nyní čekají na písemné vyjádření.

Šéf oddělení hraniční veterinární kontroly chorvatského ministerstva zemědělství Goran Vućenović už dříve ČTK řekl, že platnost zákazu bude s pravděpodobností 80 až 90 procent odsunuta na leden příštího roku.

Zákaz dovozu potravin do Chorvatska platí od 1. června pro občany všech zemí. Dnes se kolem něj ale rozpoutal zmatek, protože Chorvatské turistické sdružení v Praze oznámilo jeho zrušení pro občany EU. Honcová naopak informace popřela a stejně se později vyjádřil i Kühnl.

Proti vyhlášce se zvedla vlna odporu. Nelíbila se českým cestovním kancelářím, ale i chorvatským hoteliérům a pracovníkům v turistickém ruchu. Ti by podle ohlasů z tisku prý přišli o část české klientely. Tvrdili, že poté, co nařízení začalo platit, začali Češi rušit své pobyty. Chorvatsko je pro Čechy dlouhodobě nejoblíbenějším místem dovolené.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK