ŘSD bude vážit kamiony za jízdy, první váha už stojí

04.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. června (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo první váhu zabudovanou do vozovky, která bude kontrolovat, zda kamiony nejezdí přetížené. Zařízení za téměř pět milionů korun stojí na 34. kilometru dálnice D1, v plném provozu by mělo fungovat od září. Informovala o tom dnes Česká televize. Pokud se váha osvědčí, ŘSD umístí další i na jiné dálnice, rychlostní silnice a silnice první třídy.

Váha má chránit před přetíženými kamiony pražský okruh. Je umístěná přímo ve vozovce a doplněná kamerami. Systém takzvaného vážení za jízdy stanoví celkovou hmotnost vozidla, zatížení na jednotlivých nápravách a kolech, změří rychlost a zaznamená registrační značku auta. Počasí by přesnost zařízení nemělo ohrožovat.

Získaná data o přetížených kamionech by kromě ŘSD mohli využívat i celníci a dopravní policisté. "Ve chvíli, kdy tuto informaci dostane dopravní policie, bude odklánět tato nákladní vozidla na odpočívce na 22. kilometru dálnice D1, kde ještě dojde k takzvanému statickému převážení," řekla televizi mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Sdružení autodopravců Česmad Bohemia ale upozorňuje, že vahám bude možné se vyhnout jízdou po jiných silnicích. "Nám připadá, že to jsou trošku zbytečně investované peníze, protože přetížená auta jsou především stavební, lesní, a ty po D jedničce jezdí minimálně," uvedl mluvčí sdružení Martin Felix.

ŘSD už nyní plánuje další váhu zabudovanou do vozovky, od října na 5. kilometru dálnice D8 ve směru na Prahu. Zařízení pro vážení kamionů za jízdy testuje také Středočeský kraj, od února ve Zlatníkách u Prahy. Podobné váhy by měly být postupně instalovány na více místech středních Čech. Na jejich pořízení by se měly finančně podílet obce, uvedl středočeský hejtman Petr Bendl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK