PRŮZKUM-ECB možná sníží sazby v Q4, ale šance blednou (OPAK.)

05.06.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Pravděpodobnost letošního snížení úrokových sazeb v eurozóně soustavně klesá, neboť vysoká inflace zřejmě přesvědčí Evropskou centrální banku...

...(ECB), aby je raději ponechala beze změny, ukázal průzkum agentury Reuters.

Většina ekonomů sice stále předpokládá jedno snížení sazeb ve čtvrtém kvartále, jsou však stále méně přesvědčeni, že ECB podnikne i takto skromný krok.

Všech 82 respondentů v průzkumu provedeném od 26. do 28.května uvedlo, že ECB na měnovém zasedání ve čtvrtek 5.června ponechá sazby 12.měsíc v řadě beze změny na úrovni 4,0 procenta.

Analytici současně viděli 60procentní pravděpodobnost, že ECB do konce roku sníží hlavní sazbu o 25 bazických bodů na 3,75 procenta. V průzkumu ze 30.dubna byla tato šance ještě 70procentní a na začátku dubna 75procentní.

Výsledek představuje výrazný posun oproti minulému měsíci, kdy průzkum ukázal, že ECB sazby sníží do konce roku ještě dvakrát, a odporuje názoru finančních trhů, jež do konce roku počítají naopak s jedním zvýšením sazeb.

Pouze 19 z 82 analytiků vidí pokles sazeb do konce září, což je méně než polovina oproti výsledku 44 z 82, jejž ukázal obdobný průzkum před měsícem.

Podle jiného průzkumu je 18 z 34 oslovených ekonomů přesvědčeno, že nástupcem Jeana-Claudea Tricheta se stane dosavadní člen bankovní rady ECB Axel Weber. Ten v úterý řekl Reuters, že vylučuje letošní snížení sazeb, dokud budou trvat střednědobá rizika pro cenovou stabilitu. Weber upozornil, že možná bude naopak třeba sazby zvednout.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK