Monetární politika – nástroj centrální banky

18.11.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Koruna nedávno razantně oslabila díky intervenci ČNB. Tento krok vyvolal poměrně rozporuplné rekace. Jaké má centrální banka důvody k takovému zásahu a jaké jsou jeho důsledky? Přečtěte si v čem monetární politika spočívá, jakých využívá nástrojů a jaké jsou obecně důsledky jejího uplatňování.

Monetární politika je součástí a nástrojem hospodářské politiky. Je souhrnem opatření a zásad, které mají prostřednictvím měnových nástrojů prosazovat plnění měnových cílů. Monetární politika je nástroj centrální banky a jejím základním cílem je hlídání a aktivní ovlivňování míry znehodnocení peněz - inflace. V české republice plní funkci centrální banky Česká národní banka (ČNB).

Cílování inflace

Česká národní banka (ČNB) nedávno poprvé od roku 2002 zahájila intervence s cílem oslabit korunu a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. Cílem je zamezit dlouhodobému podstřelování inflačního cíle nebo upadnutí ekonomiky do deflace a oživení domácí ekonomické aktivity. ČNB hodlá udržet kurz blízko hranice 27 Kč/EUR. Rozhodla o tom na svém jednání 7. 11. 2013. Na jednání současně rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 0,25 %.

Podle Rusnoka intervence ekonomice pomohou

Koruna se v důsledku kroků ČNB týž den propadla proti středečnímu závěru vůči euru o 1,18 Kč na 26,97 Kč/EUR a vůči dolaru o 1,1 Kč na 20,16 Kč/USD. Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka devizové intervence České národní banky domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost. Intervence podle něj pomohou i státnímu rozpočtu, protože ekonomický růst bude vyšší a některé výnosy daní se odvíjejí od růstu cen.

Podniky rozhodnutí ČNB intervenovat vítají

Slabší koruna totiž pomůže především exportérům. Pokles kurzu české měny by se mohl projevit v tvorbě nových pracovních míst.
Více zde: ČNB zahájila devizové intervence, dovážené zboží zdraží

Bývalý a současný president intervencím nefandí

Václav Klaus považuje devizové intervence ČNB za chybný a riskantní krok. Intervence mají podle něj "velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady", mezi které patří zdražení dovozu a tlak na domácí cenovou hladinu. Podle prezidenta Miloše Zemana intervence centrální banky ještě nikdy ničemu neprospěly a vedly ke ztrátám. Deflace, které se ČNB obává, prý nehrozí.

Zeman: Intervence ČNB ještě nikdy ničemu neprospěly
Klaus: Devizové intervence jsou chybný a riskantní krok


Čtěte také

ČNB: Při dlouhodobém poklesu cen mohou lidé přijít o úspory
Oslabení koruny se asi projeví v cenách PC až po Vánocích
Tomšík (ČNB): Intervence zabrání ztrátě pracovních míst a podpoří spotřebu. Deflace by bolela víc
ČNB včera nakoupila eura za miliardy. Jak intervence fungují a kdy skončí?
ČNB zahájila devizové intervence, dovážené zboží zdraží

Přímé a nepřímé nástroje monetární politiky

Centrální banka používá k prosazení svých měnově-politických cílů celou řadu různých nástrojů, které ovlivňují jak fungování jednotlivých komerčních bank, tak i chod celé ekonomiky daného státu. Nástroje monetární politiky se dělí na přímé a nepřímé.

Přímé nástroje monetární politiky představují:

  • pravidla likvidity
  • úvěrové kontingenty
  • úrokové limity (úrokové stropy)
  • povinné vklady

Přímé, resp. direktivní nástroje, jsou ve vyspělých ekonomických systémech využívány velmi zřídka a jejich použití svědčí o selhání nástrojů nepřímých. Pravidla likvidity jsou určována buď stanovením závazné struktury jejich aktiv a pasiv nebo formou některých vzájemných vazeb mezi nimi. Slouží k zajištění likvidity obchodních bank. Úvěrové kontingenty spočívají v direktivním stanovování limitů úvěrů. Rozlišuje se relativní a absolutní úvěrový kontingent. Úrokovými limity může centrální banka komerčním bankám stanovit maximální úrokové sazby, které mohou požadovat z jimi poskytovaných úvěrů, nebo naopak minimální úrokové sazby z přijímaných depozit. Povinné vklady se většinou týkají centrálních institucí nebo orgánů místní samosprávy.

V moderních ekonomikách jsou mnohem častěji využívány nepřímé nástroje monetární politiky:

  • diskontní nástroje
  • operace na volném trhu
  • povinné minimální rezervy
  • konverze a swapy cizích měn
  • intervence ve prospěch (v neprospěch) devizového kurzu

Diskontní nástroje představují úrokové sazby a další podmínky úvěrů, které centrální banka poskytuje obchodním bankám v domácí měně – to významně ovlivňuje úvěrovou kapacitu obchodních bank. Obchody na volném trhu znamenají nákup nebo prodej cenných papírů centrální bankou od komerčních bank. Tím jsou zvyšovány nebo snižovány jejich likvidní rezervy a zároveň i jejich úvěrová kapacita. Povinné minimální rezervy jsou stanoveny procentem z celkové sumy primárních vkladů obchodních bank. Každá změna rezerv tedy ovlivňuje úvěrovou kapacitu obchodních bank, protože se změní objem prostředků, se kterými může daná komerční banka disponovat. Nákupem a prodejem cizích měn centrální bankou od komerčních bank je také ovlivňována úvěrová kapacita obchodních bank – jedná se buď o konverze či swapy cizích měn. Intervencí ve prospěch či neprospěch devizového kurzu centrální banka nejčastěji ovlivňuje vývoj obchodní bilance státu a míru inflace.

Cíle monetární politiky

Monetární politika představuje regulaci množství peněz v ekonomice za účelem dosažení určitých makroekonomických cílů. Jedná se o peněžní a úvěrovou politiku. Z dlouhodobého hlediska sleduje monetární politika především tyto cíle:

  • udržení stability cenové hladiny
  • zabezpečení vyrovnanosti platební bilance
  • dosažení plánovaného ekonomického růstu
  • udržení únosné míry nezaměstnanosti

V krátkodobém časovém horizontu reguluje monetární politika množství peněz v oběhu a úrokové sazby.

Expanzivní monetární politika

Expanzivní měnová politika je charakterizována zvyšováním nabídky peněz a tím je stimulována agregátní poptávka. Krátkodobým efektem expanzivní měnové politiky je zvýšení úrovně reálného produktu a zaměstnanosti. Nedochází k vysokému růstu cen, ale využití veškerých výrobních zdrojů znamená zvýšení úrovně cen.

Z dlouhodobého hlediska představují efekty expanzivní monetární politiky růst rovnovážné úrovně cen, která odpovídá růstu sumy peněz v oběhu. Nemění se úroveň reálného produktu a přirozené míry zaměstnanosti a nemění se ani výše úrokových měr.

Restriktivní monetární politika

Restriktivní monetární politika představuje naopak snižování nabídky peněz. V krátkodobém časovém horizontu znamenají efekty restriktivní monetární politiky pokles úrovně reálného produktu a zaměstnanosti. Případné volné zdroje výrobních faktorů znamenají pokles cenové hladiny.

Dlouhodobé efekty restriktivní monetární politiky mají za následek snížení rovnovážné úrovně cen, která odpovídá snížení sumy peněz v oběhu. Nemění se úroveň reálného produktu a přirozené míry zaměstnanosti.

Vyjádření MMF a OECD k intervencím ČNB a reakce centrální banky (19. 11. 2013)


MMF:

Fund advice, at the last Article IV Consultation, was that if a persistent and large undershooting of the inflation target is in prospect, FX interventions should be employed. The current situation justifies the CNB’s action from that perspective.” - Mr. Masanori Yoshida, Mission Chief for Czech Republic, International Monetary Fund.

The International Monetary Fund discussed the topic of FX interventions with the Czech National Bank during the 2013 Article IV Consultations which took place in May 2013, and was concluded on July 24. On August 2 the IMF issued a press release, in which it summarized the Executive Board’s assessment as follows: ‘If a persistent and large undershooting of the inflation target is in prospect, additional tools should be employed. Foreign exchange (FX) interventions would be an effective and appropriate tool to address deflationary risks in the context of inflation targeting framework. This is expected to quickly increase the price level and help increase inflation expectations toward the target. The operational aspects of possible FX interventions should pay due regard to transparency. This would allow the market to form expectations in accordance with the CNB’s inflation target.’ The IMF will continue its assessment of the CNB’s monetary policy at the occasion of the next Article IV Consultations to be held most probably in the summer of 2014.” - Mr. Johann Prader, the Executive Director representing Czech Republic in the Executive Board of the International Monetary Fund.

OECD:

Low demandside pressures and decelerating food prices are containing inflation pressures in the near term. With interest rates technically at zero and excess liquidity in the banking sector, the National Bank has started foreign exchange interventions to prevent a long-term undershooting of the inflation target. Foreign exchange interventions should continue until inflation rises into the boundaries of the inflation target range and conventional monetary policy tools become effective again,OECD Economic Outlook, Volume 2013/2 – Preliminary Version.

ČNB:

Takto jasně vyjádřený souhlas obou hlavních ekonomických institucí podle našeho názoru eliminuje obavy, že by krok ČNB mohl být vnímán jako zahájení nějaké ‚měnové války‘,“ uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU