Návratnost z konkurzu? V Česku 21 %, v Japonsku 92 %!

16.09.2008 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Úpadkové právo funguje ve všech vyspělých zemích, liší se však podmínkami prohlášení konkurzu na společnost neschopnou splácet své závazky, délkou konkurzního řízení a návratností z přihlášené a písemně doložené pohledávky, v Česku je to necelá pětina.


Skandinávie = nejlepší platební morálka


Mít včas zaplacené všechny pohledávky je snem každého podnikatele či vedení společnosti. V Evropě jsou mezi jednotlivými zeměmi značné rozdíly v plnění svých povinností. Nejsvědomitěji plní své platební povinnosti Švédové a Finové. Naopak platební morálka podnikatelů v Česku je v porovnání s ostatními vyspělými evropskými zeměmi špatná – platby po lhůtě splatnosti jsou běžnou praxí, měsíce nezaplacené faktury nejsou ničím mimořádným. Společnosti neplnící řádné své závazky se dříve či později na základě návrhu na prohlášení konkurzu jednoho z věřitelů dostanou do konkurzu, soud určí správce konkurzní podstaty, který se snaží z majetku úpadkové společnosti uspokojit co nejvíce věřitelů. Fungující obchodní prostředí, nízká míra korupce a kriminality, vzdělaní občané, vynikající infrastruktura - to jsou ty nejdůležitější předpoklady pro stabilní ekonomický růst v zemích Skandinávie.


Nejvíce dostanou věřitelé v Japonsku


Dostane-li se v Česku náš dlužník do konkurzu, přihlašujeme zpravidla naše pohledávky jenom proto, abychom měli podklad pro jejich oprávněný odpis v naší účetní evidenci. V Česku v průměru dostaneme z přihlášené a správcem konkurzní podstaty odsouhlasené pohledávky v hodnotě 100 Kč přibližně 21 Kč, což je nejnižší hodnota ze všech členských zemí Evropské unie. Vždyť v Nizozemí dostanou věřitelé necelých 87 % svých investic a v Japonsku dokonce více než 92 %.


Délka konkurzního řízení je v Česku pořád vysoká


Délka konkurzního řízení je v Česku oproti ostatním členským zemím Evropské unie podstatně delší. Průměrná délka konkurzního řízení v ve většině západoevropských zemích je kratší než jeden rok. Ve střední Evropě je to přibližně 5 let, a to v Česku v posledních letech došlo k výraznému zrychlení, vždyť to není tak dávno, co mnohé konkurzy trvaly déle než 10 let… Současně v těchto zemích se společnost dostane do konkurzního řízení mnohem snáze než u nás. Právě zmíněná rychlost soudů a správců konkurzní podstaty je hlavním důvodem, proč je výše uhrazených pohledávek z úpadkových společností v těchto zemích tak vysoká.


Osobní bankrot


Pojem osobního bankrotu není samozřejmě v Česku ničím ojedinělým, obdobná právní úprava platí v celé řadě vyspělých zemí světa (USA, Německo, Velká Británie…). V Česku mají dlužníci nepodnikatelé tuto možnost od letošního roku. Fyzická osoba (dlužník) se může v podstatě oddlužit dvěmi způsoby:

  • prodejem veškerého majetku
  • nebo životem po dobu 5 let na životním minimu

Dlužníkem je každý občan, který není schopen splácet své závazky a má více věřitelů a není podnikatelem. Návrh na oddlužení musí být podán písemně na soud, musí přitom obsahovat:

  • seznam majetku a seznam závazků
  • listiny dokládající údaje o příjmech dlužníka za poslední 3 roky
  • písemný souhlas nezajištěného věřitele, který se na tom s dlužníkem dohodl, že hodnota plnění bude nižší než 30 % jeho pohledávky

Současně musí k návrhu na oddlužení připojit svůj podpis (např. dosavadní výsledky dokládají lehkomyslný či nedbalý přístup dlužníka…). Formou osobního bankrotu  či oddlužení se nemůže dlužník zbavit zajištěných závazků – tj. především hypotéčních úvěrů, leasingu…, v těchto případech totiž dlužník za své závazky ručí nemovitostí či movitostí. Oddlužením může tedy dlužník „vynulovat“ své závazky plynoucí ze spotřebitelských úvěrů, splátkového prodeje, hotovostních úvěrů…

Většinou dlužníci volí formu řešení oddlužení splátkovým režimem, kdy po dobu 5 let jim z jejich příjmu zbývá pouze nezabavitelné minimum, samotný splátkový kalendář se tedy řídí stejnými pravidly jako exekuce. Rozdíl je hlavně v tom, že dlužník ví, že po 5 letech bude „čistý“ a nevyhýbá se úmyslně práci jako v případě klasické exekuce. Při oddlužení je totiž dlužník povinen pracovat a nevyhýbat se práci, jinak mu hrozí konkurz. Jestliže dlužník splní řádně a včas všechny povinnosti podle schváleného způsobu oddlužení, vydá Insolvenční soud po slyšení dlužníka usnesení, jímž dlužníka osvobodí od placení pohledávek, zahrnutých do oddlužení, v rozsahu, v němž dosud nebyly uspokojeny.

Tabulka: Kolik dostanou v průměru nazpátek věřitelé u úpadkové společnosti (v %)

Země Návratnost (v %)
Japonsko 92,4
Norsko 90,7
Kanada 88,8
Singapur 91,3
Nizozemí 86,7
Belgie 85,5
Finsko 88,2
Velká Británie 84,6
Irsko 87,1
Dánsko 87,0
Španělsko 76,9
USA 75,9
Rakousko 72,4
OECD 74,1
Portugalsko 74,0
Itálie 61,8
Německo 53,4
Řecko 44,8
Slovinsko 46,6
Francie 47,4
Litva 49,2
Švýcarsko 47,1
Slovensko 45,2
Maďarsko 38,4
Rumunsko 28,9
Bulharsko 32,4
Polsko 27,8
Rusko 29,0
Česko 21,3

Pramen: The Worldbank – Doing Business 2006, Insolvenční zákon (č. 182/2006) v platném znění

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY