Komerční banka Bratislava úspěšně přešla na EUR

02.01.2009 | , Komerční banka
Tiskové zprávy


Komerční banka Bratislava, stoprocentní dceřiná společnost Komerční banky, přešla od 1. ledna 2009 úspěšně na jednotnou měnu euro (EUR).

Účty tuzemských klientů Komerční banky vedené ve slovenských korunách (SKK) byly k 1. lednu 2009 automaticky převedeny na jednotnou měnu euro. Slovenské bankovky lze v Komerční bance vyměnit do 31. března 2009.

Přechod Slovenské republiky na euro se dotýká klientů Komerční banky, kteří byli doposud majiteli účtů vedených ve slovenských korunách. K 1. lednu 2009 byly tyto účty v Komerční bance a Komerční bance Bratislava převedeny na euro, a to vyhlášeným kurzem 30,1260 SKK za 1 EUR. Klienti Komerční banky tak mohou i nadále bez problémů provádět transakce s partnery na Slovensku.

„Klienti potřebují eurové účty ve stále větší míře. Na tuto skutečnost reaguje i nový sazebník poplatků Komerční banky účinný od 1. ledna letošního roku. Ti, kteří chtějí eurový účet, za něj již nemusejí platit, ale mohou ho získat zdarma v rámci balíčků Extra a Premium konto,“ uvedl Zdeněk Mojžíšek, výkonný ředitel pro marketing a business development Komerční banky.

Hladký přechod Komerční banky Bratislava na novou měnu euro je velmi významný také pro Komerční banku v ČR, neboť obě banky využívají stejný centrální bankovní systém. „Díky zkušenostem ze Slovenska je na přechod na euro z velké části připravena pro tento moment také Komerční banka v České republice,“ uvedl Martin Kadorík, vedoucí provozní podpory. Budoucí procento využitelnosti úprav pro euro konverzi se bude snižovat úměrně s časem přijetí eura v ČR.

Majitelé hotovosti ve slovenských korunách mohou v Komerční bance vyměnit bankovky do 16. ledna 2009 za standardních podmínek s poplatkem 2 % z objemu transakce, min. 50 Kč.

Na účty vedené v EUR mohou navíc klienti KB do 31. 3. 2009 vkládat bankovky SKK vyhlášeným konverzním kurzem  30,1260 SKK za EUR.

V období od 17. ledna 2009 do 31. března 2009 budou slovenské bankovky přijímány v tzv. prekluzivní lhůtě, kdy je bude možné vyměnit za následujících podmínek:

  •  směna SKK za CZK s poplatkem 20 %, min. 50 Kč
  •  vklad SKK na účet v CZK s poplatkem 10 %
  •  vklad SKK na účet v cizí měně s poplatkem 10 %


Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy