Pioneer Investments podporuje nadané studenty prostřednictvím Nadace Open Society Fund Praha

26.01.2009 | , Pioneer Investments
Tiskové zprávy


Představitelé Nadace Open Society Fund Praha, americké neziskové organizace ASSIST, britské neziskové organizace HMC (Headmasteres and Headmissteres Conference) a společnosti Pioneer Investments ČR se 19. ledna 2009 sešli v Praze, aby zhodnotili dosavadní pětiletou spolupráci, úspěchy a možnosti českých studentů v zahraničí. Skupina Pioneer Investments v ČR každoročně přispívá talentovaným studentům na studium v zahraničí.


 „Jde o zcela unikátní program, v jehož rámci mají studenti 1. nebo 2. ročníků středních škol možnost studovat po dobu jednoho akademického roku na soukromých nezávislých školách ve Velké Británii nebo ve Spojených státech amerických. Poskytnuté finanční prostředky jsou příspěvkem na pokrytí životních nákladů během pobytu,“ uvedla Zdenka Almerová z Nadace Open Society Fund Praha.

Investiční skupina Pioneer Investments v ČR spolupracuje s Nadací Open Society Fund Praha již od roku 2005 a během této doby přispěl na stipendium šesti studentům. „Podporu vzdělání považujeme za naši prioritu, chceme otevřít nové možnosti pro nadané studenty. Je zajímavé sledovat i další vývoj vybraných studentů. Velká část z těch, které skupina Pioneer Investments ČR podpořila, později začala studovat na některé z prestižních amerických či britských univerzit. Věřím, že životní zkušenosti, které si studenti přivezou zpět, budou obohacující nejen pro ně, ale pro celou společnost,“ říká Roman Pospíšil, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Pioneer Asset Management, a.s. a předseda představenstva společnosti Pioneer investiční společnost, a.s.

Přestože je ve Velké Británii i ve Spojených státech velice odlišný školní systém, studenti z Česka si vedou výborně. „Vždy obdivuji, jak se Češi snadno zapojí do života v Americe. A i přes handicap, že jsou obklopeni rodilými mluvčími, Češi dosahují vynikajících studijních výsledků, proto je jim také velice často nabídnuto další stipendium ve Spojených státech,“ oceňuje české studenty prezident ASSIST Robert A. Stanley.

Dříve bylo běžným jevem, že když se student po roce studií v zahraničí vrátil, nemohl nastoupit do třídy ke svým spolužákům, ale musel opakovat celý ročník, který tu vynechal. „Naštěstí se pohled na studium v zahraniční v očích mnoha ředitelů českých škol změnil. Nyní nabízejí studentům možnost udělat rozdílové zkoušky, a pokud uspějí, nepřijdou o rok studia, jako když jsme s programem Stipendia pro studenty začínali,“ řekla Zdenka Almarová.

Tento akademický rok díky podpoře Pioneer Investments úspěšně studuje na Philips Exeter Academy v USA Eliška Zoubková. Mezi nejúspěšnější studenty v historii programu patří Sára Fojtová, která studuje na The Ethel Walker School v USA. Janu Indráčkovi po absolvování ročního studia na Chigwell School v Essexu škola nabídla prodloužení studia s vykonáním závěrečných zkoušek, tedy získání diplomu ze zahraniční školy. Student zužitkoval svou šanci a složil zkoušky na univerzitu v Oxfordu na obor historie. Od doby zahájení programu v roce 1993 absolvovalo stipendijní pobyt v USA 70 studentů a ve Velké Británii 78 studentů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy