Pracovníci Teska si stěžují na nedostatek hygienických prostředků

06.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. února (ČTK) - Někteří zaměstnanci společnosti Tesco Stores ČR kritizují vedení tohoto obchodního řetězce za to, že kvůli úsporám nákladů prý výrazně omezuje nákup hygienických prostředků pro pracovníky prodejen. Prodavači si stěžují například na nedostatek papírových utěrek či toaletních papírů. ČTK informaci získala na internetových stránkách jednoho z odborových svazů, které při společnosti Tesco fungují. Společnost Tesco ale tvrdí, že své prodejny hygienickými potřebami zásobuje dostatečně.

"O problémech (se zajištěním hygienických potřeb) víme a podle stížností to vypadá, že jsou opravdu všude. Bohužel se šetří na jiných místech, než se má," řekl dnes ČTK šéf Odborové organizace zaměstnanců Tesco Stores ČR Ivan Předinský. Podle něj potíže se zásobováním prodejen papírovými utěrkami a toaletním papírem začaly být patrné před zhruba dvěma až třemi týdny.

Vedení společnosti Tesco omezení výdajů na hygienické prostředky prý zdůvodnilo snížením rozpočtu na provoz obchodů. Poté, co se začaly stížnosti pracovníků množit, tak se někteří vedoucí prodejen podle Předinského snaží situaci řešit. Odboráři na nedostatek hygienických prostředků i pitné vody v barelech upozornili centrálu společnosti Tesco Stores.

Mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová potvrdila, že firma provádí úsporná opatření, aby optimalizovala náklady a zamezila plýtvání. Odmítla ale, že by pracovníci prodejen kvůli tomu měli nedostatek hygienických potřeb. "Zajištění vody a hygienických potřeb pro zaměstnance patří mezi základní pracovní podmínky. Zásobování těmito prostředky a vodou proto provádíme v dostatečném množství," uvedla.

Někteří zaměstnanci společnosti Tesco ale mají odlišný názor. "Snižují se výdaje, to ještě chápu. Ale proč se šetří zrovna na hygienických potřebách a zvláště v provozu, kde se pracuje s potravinami? Za krátkou dobu už nebudeme mít žádné ručníky a zaměstnanci si asi budou nosit z domova i toaletní papíry," postěžovala si v diskusi na internetových stránkách odborářů zaměstnankyně jedné z prodejen Tesco. Dodala, že když byla z prodejny odeslána objednávka na hygienické potřeby, tak ji nadřízení neschválili.

Nevoli vzbudily úspory i v některých dalších prodejnách Tesco. "V Budějovicích si do toaletního papíru utíráme ruce, papírové ručníky nemáme. Vodu (v barelech pro zaměstnance) taky nemáme už měsíc," komentoval situaci pracovník českobudějovické prodejny Tesco. Předinský řekl, že o situaci v zásobování prodejen Tesco hygienických potřebami bude příští týden jednat vedení odborové organizace.

Tesco nyní v Česku provozuje 113 hypermarketů, supermarketů, obchodních domů a prodejen Tesco Expres. Společnosti Tesco loni na žebříčku největších tuzemských obchodníků připadla druhá pozice za skupinou Schwarz, která v Česku provozuje hypermarkety Kaufland a diskontní prodejny Lidl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK