Koruna mírně posílila k dolaru na 21,66 Kč/USD, k euru stagnuje

09.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Česká měna se v průběhu dopoledního obchodování pohybuje kolem hranice 28 Kč/EUR a stagnuje tak na úrovni hodnot z pátečního závěru. Vůči dolaru byla koruna po 11:00 nepatrně silnější na 21,66 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka koruna na začátku týdne zatím jen hledá směr, když výkyvy jsou na obě strany. Domácí data podle něj dopadla pro korunu smíšeně. "Na jednu stranu sice byla inflace o něco vyšší než se čekalo, na druhou stranu však zůstáváme u rychlého poklesu, který stále dává dostatek prostoru pro nižší sazby. Nezaměstnanost skokově narostla a poskytla další důkaz, že se ekonomika kvůli prudkému dopadu světové krize dostala do recese," uvedl Vlk.

Podle dnes zveřejněných údajů ČSÚ a ministerstva práce a sociálních věcí zpomalil v lednu růst spotřebitelských cen na 2,2 procenta a míra nezaměstnanosti vzrostla na 6,8 procenta.

Polský zlotý a maďarský forint dnes podle Vlka oslabují kvůli vývoji ve světě. "Pohled na evropské akcie naznačuje mírně negativní náladu investorů na začátku týdne," konstatoval Vlk s tím, že koruna se zatím nepřidala a drží pozice. "Vliv regionu se během dne může projevit mírnými ztrátami," dodal.

Americký dolar k euru oslabil a dnes se pohybuje kolem hranice 1,29 USD/EUR. "Žádná důležitá čísla se dnes nečekají, pozornost poutá schvalování fiskálního balíku v USA, a ještě více plánu na pomoc finančnímu sektoru. Fiskální balík je zřejmě na dobré cestě," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK