Průzkum: Šest z deseti Čechů chce kvůli krizi spořit

10.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Šest z deseti Čechů, kteří mají volnou hotovost, dává přednost spoření před utrácením. Důvodem je finanční krize, která ovlivňuje peněžní chování Čechů. Vyplynulo to z průzkumu, který dnes představila GE Money Bank. Zatímco minulé roky si spousta lidí zvykla žít na dluh, nyní začíná mít navrch opět spoření, dodala banka.

Pětina lidí například začala šetřit pro případ nouze, každý desátý přehodnotil koupi dražšího zboží a každý dvacátý respondent se rozhodl peníze neutrácet, poněvadž se obává ztráty zaměstnání.

"Současná situace bude lidi nutit k úsporám. V dobách krize význam úspor roste," uvedl manažer depozitních a investičních produktů GE Money Bank Peter Mikuš.

Průzkum ovšem současně ukázal, že Češi neumí se svými penězi efektivně nakládat. Ke spoření totiž více než polovina lidí nejčastěji využívá běžný účet, který má minimální zhodnocení. Banky proto chtějí více nabízet klientům k využití spořící účty, které mají mnohem lepší výnosy, a přitom jsou peníze okamžitě dostupné.

Češi nejčastěji šetří na neočekávané výdaje, například nákup nového spotřebiče, a kvůli zajištění rodiny nebo života ve stáří. Asi pětina lidí si odkládá peníze na dárky. Ve skutečnosti ale své ušetřené peníze použije na nákup dárků nakonec asi třetina střadatelů.

Na konci loňského pololetí měly domácnosti naspořeny takřka dva biliony korun. Více než půlmiliarda byla na běžných účtech a takřka 400 milionů korun tvořilo stavební spoření, což byly nejvyužívanější produkty. Podle manažerky běžných účtů a úvěrů GE Money Bank Moniky Kubovcové se budou nyní Češi snažit využívat bezpečnější formy spoření a rozkládat peníze do více bank, aby byl co největší objem peněz kryt zákonným pojištěním.

Průzkum se uskutečnil v lednu na vzorku takřka tisícovky osob ve věku 18 a 69 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK