Japonské akcie uzavřely na téměř čtyřměsíčním minimu

17.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. února (ČTK) - Japonské akcie uzavřely dnešní obchodování na téměř čtyřměsíčním minimu, protože finanční tituly a realitní společnosti oslabovaly kvůli přetrvávajícím úvěrovým problémům. Hlavní index tokijské burzy Nikkei klesl o 1,4 procenta na 7645,51 bodu.

Pozornost trhu se nyní soustředí na dnešní konečný termín pro předložení restrukturalizačních plánů amerických automobilek vládě. Firmy General Motors a Chrysler musí tyto plány předložit v rámci podmínek státní úvěrové pomoci.

"Investoři prodávají akcie nejen v Japonsku, ale také na dalších asijských trzích, protože čekají na restrukturalizační plány GM a Chrysleru," řekl analytik Soičiro Mondži ze společnosti Daiwa SB Investments. "Ačkoli tu nejsou žádné specifické zprávy podporující prodej, jsou pod tlakem akcie společností spojených s úvěrovými obavami, například realitních a finančních firem," dodal.

Na devizovém trhu se euro propadlo na více než dvouměsíční minimum vůči dolaru kvůli obavám z recese ve východní Evropě a jejího dopadu na evropské banky. Euro vůči dolaru oslabilo o 1,3 procenta na 1,2632 USD a vůči japonskému jenu kleslo o 0,3 procenta na 116,89 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK