BSA: Odškodné za softwarové pirátství vzrostlo o pětinu

19.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Tuzemské firmy, u kterých policie odhalí nelegální software, musí počítat s tím, že za své pirátství zaplatí vyšší odškodné. Podle nejnovější analýzy protipirátské organizace BSA (Business Software Alliance) se loni průměrná výše kompenzace určené poškozeným výrobcům softwaru vyšplhala na 240.000 korun, což je o 20 procent více než v roce 2007, kdy průměrná výše činila 200.000 korun.

"Výjimkou nejsou ani kompenzace dosahující částek mnoha set tisíc korun. Za nárůstem výše odškodného stojí větší objemy nelegálního softwaru nalezeného při prohlídkách a méně vstřícný postoj dotčených výrobců softwaru," sdělil mluvčí protipirátské organizace Jan Hlaváč. Výrobci softwaru totiž podle něj mohou žádat až dvojnásobek hodnoty nelegálně užívaného softwaru.

Zaplacení odškodného přitom neznamená legalizaci pirátského softwaru; ten si musí firmy zakoupit zvlášť a nelegální software odinstalovat. Uváděné částky navíc neobsahují náklady na právní zastoupení obviněných a další náklady vyplývající z trestního či občanského soudního řízení.

Mnoho společností se obvykle snaží o mimosoudní vyrovnání, avšak závažné případy porušení autorského práva končí podle Hlaváče u soudu. S mimosoudním vyrovnáním nemohou obvykle například počítat prodejci nelegálního softwaru, kteří jej šíří prostřednictvím inzertních rubrik nebo přes internet. "Státní zástupce na mimosoudní vyrovnání nepřistoupí, protože kromě porušování autorských práv se snaží neoprávněně obohatit či souběžně páchají i jinou trestnou činnost," vysvětlil Hlaváč.

Česko se opakovaně řadí mezi 30 zemí s nejnižším výskytem nelegálního softwaru, podle analýz BSA se v ČR užívá nelegálně zhruba 39 procent softwaru instalovaného v počítačích. Ztráty tuzemského softwarového odvětví kvůli rapidnímu rozvoji tuzemského trhu informačních technologií však stále rostou a představují zhruba 2,9 miliardy korun. V zemích EU je průměrná míra softwarového pirátství podle dostupných dat 36 procent.

Nelegální software se nejčastěji vyskytuje v malých a středních firmách, a to zejména v kreativních či inženýrských oborech, a domácnostech. Co do počtu případů jich BSA nejvíce registruje v severních a středních Čechách včetně Prahy.

Business Software Alliance je přední celosvětovou organizací, která se zabývá prosazováním bezpečného a legálního digitálního světa. K tuzemským členům BSA patří společnosti Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Bentley Systems, CNC, Corel, CyberLink, Dassault Systemes SolidWorks Corporation, Embarcadero, Famatech, Microsoft, Mindjet, Quark, SGS, Siemens, Symantec, Tekla a The MathWorks.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK