Analytici: Zisk NWR loni vzrostl o 79 pct. na deset miliard korun

19.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Čistý zisk těžební společnosti New World Resources (NWR), majitelky černouhelné firmy OKD, se loni podle odhadů analytiků oslovených ČTK meziročně zvýšil v průměru o 79 procent na bezmála 350 milionů eur (téměř deset miliard korun). Hlavním tahounem zlepšení byly hlavně meziročně vyšší ceny uhlí. Oficiální výsledky hospodaření oznámí firma v úterý 24. února.

Tržby společnosti podle odhadů meziročně vzrostly o 52 procent na více než dvě miliardy eur (59,3 miliardy korun). Firma by podle analytiků měla splnit plánovaný cíl 12,8 milionu tun prodaného uhlí. V posledním čtvrtletí 2008 se prý také neopakovaly jednorázové náklady, které zhoršovaly výsledky v předchozích dvou obdobích.

Analytici se dále shodli, že výhled společnosti na letošní rok bude důležitější než výsledky za rok 2008. "Očekáváme, že NWR potvrdí svůj cíl prodat celý objem produkce, přičemž by zde mohlo být zpoždění v podepisování kontraktů kvůli přetrvávající nejistotě na trhu," uvedl analytik České spořitelny Petr Bártek. Podle něj průměrné ceny koksovatelného uhlí budou o 11 procent nižší a energetického uhlí klesnou o tři procenta.

"My očekáváme pokles cen koksovatelného uhlí o 21 procent a pokles celkové produkce o deset procent díky nižší poptávce hutních podniků," dodal Dan Karpíšek z UniCredit Group.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. V nejbližších letech chce rozjet těžbu v polských dolech Morcinek a Debiensko. Zhruba 40 procent společnosti nepřímo ovládá finančník Zdeněk Bakala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK