Evraz v Ostravě prodlužuje odstávku až do konce února

19.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 19. února (ČTK) - Evraz Vítkovice Steel prodlouží odstávku na provozech ocelárna a těžká profilová trať až do konce února. Výroba na ocelárně se zastavila na začátku měsíce a odstávka původně měla trvat jen do poloviny února. Provoz těžké profilové tratě zase měl být odstaven od 7. do 22. února. Snížená poptávka na trhu válcovaných výrobků ale vedení společnosti přinutila prodloužit odstávku na obou provozech do konce února. Doma s náhradou mzdy zůstane asi 470 ze šesti stovek zaměstnanců obou provozů, řekl dnes ČTK mluvčí firmy Jaromír Krišica.

"Během odstávky budou prováděny opravy zařízení a další servisní práce vlastními zaměstnanci včetně výpomoci na ostatních provozech společnosti. Zbývající část zaměstnanců odstavených provozů, 473 z celkových 599 zaměstnanců obou provozů, bude čerpat dovolenou na zotavenou nebo zůstane doma a bude pobírat 80 procent své mzdy," dodal Krišica.

Ocelářská firma podle něj v současné době neplánuje snižování stavu zaměstnanců. Koncem minulého roku podnik kvůli krizi propustil 160 lidí, což byla desetina původního stavu zaměstnanců. V průběhu letošního roku 2009 odejde i 43 zaměstnanců, kteří splní podmínky pro odchod do starobního důchodu.

Evraz Vítkovice Steel z ruské ocelářské skupiny Evraz Group vyrábí ocel a válcované výrobky a je největším domácím výrobcem tlustých plechů a třetím největším hutním podnikem v Česku. Předloni firma vykázala rekordní zisk před zdaněním 3,183 miliardy korun po předchozích 3,1 miliardy. Loňské výsledky zatím nejsou k dispozici.

Kvůli poklesu poptávky po ocelářské produkci omezují výrobu také další hutní podniky. Například ArcelorMittal Ostrava vyrábí surové železo, které dodává také Evrazu, jen na dvou ze čtyřech vysokých pecí. Třinecké železárny v současnosti jedou na 80 procent svých kapacit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK