Podnikatelé opět kritizovali úvěrovou politiku bank

19.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Zástupci zaměstnavatelů na dnešním zasedání tripartity opět kritizovali úvěrovou politiku tuzemských bank. Na jedné straně vykazují banky značné zisky, na druhé straně v době globální krize neumožňují podnikům přístup k penězům, řekl ČTK mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. V příštích dnech by se podle něj měl sejít se zástupci největších bank i premiér Mirek Topolánek.

Protikrizová opatření by podle představitelů svazu měla být projednána velmi rychle. "Přijímaná rozhodnutí a připravované materiály vládou a zákonodárnými orgány musí být podrobeny analýze dopadů na podnikání a konkurenceschopnost ekonomiky. Všechny legislativní novely, které by zatěžovaly, znevýhodňovaly a poškozovaly či existenčně ohrožovaly podniky, musí být odloženy minimálně do roku 2011," uvedl generální ředitel svazu Zdeněk Liška.

Předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula ČTK řekl, že odbory na dnešním jednání tripartity podpořily dobudování bloku Jaderné elektrárny Temelín, případně i dalších zdrojů, aby Česko nebylo ohroženo takzvaným "black-outem", tedy výpadkem zásobování energiemi. Diskuze podle Středuly byla i o možném prolomení limitů těžby hnědého uhlí jako zdroje pro výrobu elektrické energie. Vláda by podle odborářů měla věnovat pozornost také dodávkám tepla pro domácnosti.

V ohrožení se podle odborářů ocitli také čeští producenti mléka. "...chtěli bychom, aby ministerstvo zemědělství velmi rychle definovalo situaci a přijalo operativní kroky pro změnu trendů v této oblasti," řekl Středula. "Máme podezření, že situace není špatná jen v produkci mléka, ale i v jiných komoditách," dodal.

Ministerstvo zemědělství má podle dnešní dohody předložit do dvou měsíců, tedy do tripartity plánované na 16. dubna, opatření a konkrétní kroky, které přijme na podporu tuzemských producentů mléka.

Podle nedávného průzkumu Hospodářské komory banky podnikatelům v době krize příliš nepomáhají. Banky se naopak hájí tím, že horší přístup k úvěrům je jedním z průvodních jevů krize, nikoliv její příčina.

Na otázku, zda souhlasí s tím, že banky dělají vše pro to, aby peníze byly pro firmy a podnikatele co nejrychleji a nejsnadněji dostupné, odpovědělo v průzkumu kladně pouze 12,3 procenta respondentů, zatímco opačně téměř 70 procent. Téměř stejné množství firem (68,6 procenta) uvedlo, že jim v posledních třech měsících banky změnily podmínky u úvěrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK