Případ UBS prý bankovní tajemství ve Švýcarsku neohrozil

19.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych/Washington 19. února (ČTK) - Švýcarská vláda dnes otevřeně vystoupila na obhajobu pověsti Švýcarska jako země, která velmi pečlivě dbá na bankovní tajemství. K neobvyklému kroku ji přinutil vývoj kolem tamní banky UBS, která se s americkými úřady po vleklých sporech dohodla, že odtajní jména amerických klientů, u nichž má podezření, že se dopustili daňových podvodů.

Pozorovatelé se obávají, že dohoda oznámená v noci na dnešek by mohla být začátkem nové éry švýcarského bankovnictví. Takové obavy se ale snaží rozptýlit ministr financí Hans-Rudolf Merz, podle něhož je případ UBS zcela specifický. "Je evidentní, že šlo (v UBS) o daňový podvod, bankovní tajemství ale zůstane zachováno," řekl novinářům.

UBS se s úřady v USA dohodla na vyrovnání, v jehož rámci zaplatí 780 milionů dolarů (asi 17,6 miliardy Kč). Částka je však nižší, než očekávali někteří analytici. Švýcarské úřady tvrdí, že dohodu o vyrovnání pomohly vyjednat, aby nebyla v sázce existence banky.

Samotné vyrovnání může mít značné dopady na celé odvětví takzvaných offshore bankovních služeb. V této kategorii jsou zpravidla daňové ráje a další území, která cizincům dovolují výhodně si ukládat peníze. Podle odhadů je takto v celém světě uloženo kolem sedmi bilionů dolarů (asi 158 bilionů Kč).

"Vyrovnání ve věci daňových záležitostí v USA je to, na co jsme čekali," uvedli analytici banky Vontobel. "Pro UBS je velmi příznivé, že případ uzavřela, protože jí to umožní znovu se pohnout vpřed a začít si budovat pověst," cituje ze zprávy analytiků agentura Reuters.

Právníci si ale nejsou jisti, zda je krok UBS v pořádku, pokud jde o pověst Švýcarska. "Pro Švýcarsko je to naprostá katastrofa," řekl rozhlasové stanici Radio Suisse Romande ženevský právník Charles Poncet, který býval členem švýcarského parlamentu. Bankovní sektor je totiž pro Švýcarsko odvětví číslo jedna.

Spor mezi UBS a Spojenými státy bedlivě sledovaly i vlády dalších zemí, které mají v době hospodářské krize problémy s naplněním rozpočtu. Ozývají se proto názory, že případ UBS by mohl být precedentem pro podobné dohody s dalšími bankami nebo v jiných jurisdikcích.

"Upozorňujeme, že úspěch amerických daňových úřadů by mohl povzbudit daňové úřady v dalších jurisdikcích, aby použily stejnou strategii," myslí si analytici banky Merrill Lynch.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK