Koruna zakončila den mírně silnější na 28,79 Kč/EUR

19.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne posílila a umazala více než korunovou ztrátu z předchozích dnů. V závěru dne se ovšem vývoj opět obrátil a koruna končí den pouze o pár haléřů silnější než ve středu, tedy na 28,79 Kč/EUR. Proti dolaru koruna posílila na 22,63 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online. V úterý se koruna obchodovala nad 29,60 koruny za euro.

V obratu pomohlo zlepšení nálady mezi zahraničními investory a slovní intervence viceguvernéra České národní banky Miroslava Singera, který nevyloučil kvůli oslabující koruně i zvýšení úrokových sazeb.

"Ráno posílení, pak už nic. Koruna dokázala v úvodu znovu získat, ve zbytku dne však nic dalšího nepředvedla a kurz se měnil minimálně," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Pohyb koruny bude podle něj záležet především na vývoji ve světě. "Otázka nyní zní, zda dnešní lepší nálada přežije špatné zprávy z americké ekonomiky," dodal.

I podle dealera J&T Bank Lukáše Růžičky je těžké říci, zda má koruna období nejvyšší rozkolísanosti za sebou. "Investiční domy jsou stále spíše připraveny prodávat středoevropské měny kvůli jejich zranitelnosti a závislosti na výkonnosti hospodářství západní Evropy," uvedl.

Na eurodolarovém trhu dolar oslaboval až nad 1,2750 dolaru za euro. Po datech z americké ekonomiky část ztrát umazal a na konci dne se obchodoval na 1,270 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK