Čaplovič: Kdyby Slovensko nemělo euro, byl by kurz až 42 SKK/EUR

19.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. února (zpravodaj ČTK) - Slovenská koruna by se nyní prodávala až v kurzu 42 slovenských korun za euro, kdyby Slovensko nepřijalo jednotnou evropskou měnu. Novinářům to dnes v Bruselu řekl slovenský vicepremiér Dušan Čaplovič. Slováci přitom svou měnu za euro měnili v kurzu mírně nad 30 slovenských korun.

Řada středo- a východoevropských měn včetně české koruny nicméně v uplynulých dnech výrazně oslabovala. "Slovensko naštěstí zachytilo rychlík a vstoupilo do eurozóny," řekl Čaplovič.

Podle něj euro Slovensku pomáhá i tváří v tvář hospodářské krizi. "Na rozdíl od sousedních zemí nám to skutečně vytvořilo podmínky pro lepší snášení hospodářského a finančního krizového období," řekl Čaplovič.

Slovenský vicepremiér proto odmítl názor českého prezidenta Václava Klause, který dnes v Evropském parlamentu řekl, že pro Česko je koruna v nynější krizi dobrá. "Jsem přesvědčen, že právě nyní je existence české koruny vítězstvím pro českou zem a českou ekonomiku," řekl novinářům Klaus. Pokud by prý už Česko bylo součástí eurozóny, bylo by na tom hůře.

"Česká republika, kdyby byla v rámci eurozóny, by daleko rychleji a lépe snášela tyto dopady, které přináší velká globální, finanční a hospodářská krize," oponoval ale později Čaplovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK