Průzkum: Polovina lidí chce další finanční produkt

19.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Více než polovina lidí uvažuje o tom, že si v nejbližší době pořídí další finanční produkt, a to především penzijní připojištění či stavební spoření. Naopak 44 procent dotázaných o tom neuvažuje, vyplývá z průzkumu společnosti Ipsos Tambor pro soutěž Zlatá koruna. Průměrný Čech v současné době využívá devět finančních produktů, žádný finanční produkt nemají dvě procenta Čechů.

Většina z těch, kteří si nový produkt chtějí pořídit, preferuje podle průzkumu penzijní připojištění a stavební spoření. Na dalších místech se umístil spořící účet a termínovaný vklad. U pojištění převažuje zájem o pojištění majetku a o úrazové pojištění. Uzavřít životní pojištění plánuje pouze devět procent dotázaných, o hypotéce uvažuje osm procent lidí a o úvěru sedm procent. Nejméně oblíbené jsou v současnosti podílové fondy.

Nejčastěji lidé v současnosti využívají z finančních produktů běžný účet, celkem 84 procent lidí. Platební karty používají čtyři pětiny lidí a elektronické bankovnictví necelá polovina.

Oproti bankovním produktům je ovšem mnohem menší zájem o pojišťovací produkty, a to prý i v mezinárodním srovnání. Životní pojištění má uzavřeno 56 procent lidí, úrazové pojištění 55 procent, nemovitost má pojištěnu 47 procent, havarijní pojištění má 38 procent a cestovní pojištění uzavírá jen 24 procent lidí. "Oblast pojištění má největší předpoklady k růstu," uvedli autoři průzkumu.

Průzkum se uskutečnil v druhé polovině ledna a zúčastnilo se ho 1000 respondentů reprezentujících statistický vzorek populace ČR starší 18 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK