Americké akcie mírně oslabují

19.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. února (ČTK) - Ceny amerických akcií se v průběhu dopolední části obchodování snižovaly, ztráty ale nebyly výrazné a hlavní indexy se krátce nacházely i v kladných hodnotách. Největší vliv na obchodování mají nepříznivé hospodářské vyhlídky, hlavně situace na trhu práce. Objevují se ale zájemci o nákup levných titulů.

Krátce po 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index nacházel v blízkosti 7501 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles v rozsahu 0,7 procenta. Širší index S&P 500 měl ztrátu 0,6 procenta a pohyboval se v blízkosti 784 bodů, index Nasdaq Composite si odepsal 0,9 procenta na 1454 bodů.

Vládní statistika ukázala, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se ve Spojených státech zvyšuje na nová maxima. Jiné údaje zase potvrdily, že nadále klesá výrobní aktivita, a obě zprávy tak naznačily, že recese ve Spojených státech se prohlubuje.

Těsně před polednem se znovu začaly prudce snižovat akcie velkých bank, na které doléhají právě obavy z dalšího prohloubení recese. Například Bank of America oslabila o více než 12 procent a podobně akcie Citigroup měly v poledne ztrátu přes 11 procent.

Optimismus ale zajistila švýcarská společnost Nestlé, která zaznamenala v loňském roce silný růst tržeb a je opatrně optimistická i pokud jde o letošní rok. Díky tomu se v New Yorku zvyšovaly kurzy akcií firem jako je Procter & Gamble, které si připsaly asi 1,4 procenta.

"Budeme potřebovat mnohem více lepších zpráv, než se dostaví stabilita," myslí si šéf společnosti Boenning & Scattergood Cummins Catherwood. Naopak dolů se vydaly akcie technologických společností, kterým uškodila zpráva o hospodaření počítačové firmy Hewlett-Packard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK