Sněmovna odeslala do závěrečného čtení novelu zákona o DPH

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes napodruhé poslala do závěrečného čtení vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Při předchozím projednávání ve středu ji totiž na návrh opozice a k velké nelibosti ministra financí Miroslava Kalouska poslanci vrátili k novému projednání. Ministerstvo financí do novely navrhlo možnost, aby si podnikatelé mohli uplatňovat odpočet DPH u všech osobních aut, a nikoli jen u užitkových, jak tomu bylo doposud. Novela nyní obsahuje také změny obou sazeb daně.

Sociální demokracie ve druhém čtení navrhla opakovaně snížit dolní sazbu DPH z nynějších devíti na šest procent. Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka tento návrh dnes upravil tak, že by snížení platilo jen na roky 2010 a 2011.

Poslanec Vlastimil Tlustý také opět přednesl svůj návrh, aby základní sazba daně klesla z nynějších 19 na 15 procent. Toto snížení by podle něj mělo platit bez časového omezení. Jeho stranický kolega Petr Pleva naproti tomu navrhl zvýšit dolní sazbu z devíti na 15 procent. Kdyby tedy jejich návrhy parlament schválil, platila by jediná sazba DPH ve výši 15 procent.

Součástí novely je i návrh, který podnikatelům umožní, aby si z daňového základu odečítali bez omezení úroky z přijatých úvěrů. Podle dosud platného zákona si mohou započítat jen část úroků.

O všech vznesených návrzích i o celé novele budou poslanci hlasovat na některé z příštích schůzí. Nejbližší řádná schůze začíná 17. března. Pokud poslanci novelu schválí, dostane ji k projednání Senát a poté k podpisu prezident republiky. Rozpočtový výbor navrhl, aby platila ode dne vyhlášení.

Návrhy změn se do novely dostaly při projednávání ve sněmovně. Původní vládní návrh obsahoval hlavně ustanovení, které upravovalo podmínky osvobození od daně při dovozu zboží ze zemí mimo EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK