Česká televize a Prima dostaly od RRTV pokuty za 1,5 milionu Kč

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Česká televize dostala tento týden od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pokuty v celkové výši 900.000 korun, komerční televize Prima pak musí zaplatit celkem 600.000 Kč a Nova 50.000 Kč. Vyplývá to ze sdělení rady pro tisk.

Televize mají právo se proti pokutám odvolat k soudu, což v minulosti pravidelně činily, často i úspěšně. "Čekáme na písemné vyhotovení rozhodnutí a následně zvážíme další kroky," řekla dnes ČTK mluvčí Primy Jana Kocová.

Většina pochybení České televize souvisela s tím, že loni na začátku května ve svém vysílání uváděla sponzora Olympus Mju 850 jako neoddělenou reklamu a dále u sponzora Kubík, Play!, Ovocné šťávy neznačila, že se jedná o sponzora. Pokutu televize dostala i za to, že rozeznatelně neoddělila reklamu od teleshoppingu.

Prima dostala pokuty za odvysílání pořadů Nejúžasnější videa světa II a Myšlenky zločince před 22:00 hodinou. Pořady vysílané loni v březnu podle názoru rady mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí, v případě nejúžasnějších videí pak šlo i o bezdůvodné zobrazování umírajících nebo trpících osob způsobem snižujícím lidskou důstojnost. Ze stejného důvodu dostala televize pokutu i za dubnové odvysílání reportáže o brutálním útoku mladých dívek na spolužačku v Americe ve zprávách.

Nova dostala pokutu 50.000 korun za odvysílání reportáže o radarech v okolí Chlumce nad Cidlinou v Televizních novinách loni 28. března. Televize měla porušit zásady objektivity a vyváženosti.

Rada rovněž potvrdila udělení licence společnosti FTV Prima k provozování programu Prima Cool a společnosti Digital Boadcasting licenci na vysílání TV Telka v Moravskoslezském kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK