ČOI zakázala prodej svíček připomínajících potraviny

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala prodej čtyř druhů svíček, které lze snadno zaměnit s různými sladkostmi. Prodej svíček připomínajících potraviny je totiž v Česku zakázán. ČTK to dnes zjistila ze zprávy, kterou inspekce zveřejnila na svých internetových stránkách.

Zákaz se týká svíčky Coffee Candles, která byla vyrobena v Číně. "Výrobek svým provedením, tedy tvarem, objemem, barvou i aroma, je zjevně zaměnitelný s potravinou, tedy se sklenicí kávy s našlehanou pěnou, kousky čokolády a kakaa," stojí ve zprávě ČOI, podle které jsou na povrchu této svíčky malé části ve tvaru čokolády a kakaa, které lze snadno oddělit a vložit do úst. "Existuje proto reálné nebezpeční udušení, a to především v případě dětí," uvedla inspekce.

Ze stejného důvodu ČOI zakázala i prodej svíček ve tvaru čokoládového dezertu, dezertu s čokoládovými bonbony a svíčky připomínají čokoládový bonbon. Dovozcem těchto svíček je firma Madal Bal, země původu nebyla zjištěna. "Konzumace výrobku a s tím spojené komplikace jsou předpokládány hlavně u osob s menší rozlišovací schopností a zejména u dětí," upozornila ČOI.

Podle právničky Sdružení obrany spotřebitelů Evy Strnadové zákon zakazuje vyrábět, dovážet, vyvážet, nabízet, prodávat, nebo dokonce i darovat výrobky zaměnitelné s potravinami. "Především děti snadno mohou podlehnout vidině sladké pochoutky, mají tendenci ochutnávat vše, co i jen vzdáleně připomíná potravinu, takže neštěstí je opravdu blízko," sdělila ČTK Strnadová.

Pokud by kvůli požití svíčky utrpěl spotřebitel nějakou zdravotní újmu, mohl by podle SOS po prodejci žádat náhrady škody. "Ve správním řízení hrozí prodávajícímu pokuta až pět milionů korun," upozornila Strnadová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK