Pražská burza dopoledne ztratila silných 3,5 procenta

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne postupně prohlubovala ranní ztráty a blížila se k více než pětiletému minimu. Tuzemské akcie podle makléřů následovaly směr zahraničních burz. Hlavní index PX byl před 11:40 níže o 3,5 procenta na 634 bodů. Nejvíce prodávané akcie developera Orco Property oslabily o 11 procent na 130 korun, vyplývalo z výsledků.

Z dalších emisí akcie mediální skupiny CME spadly o 8,8 procenta na 155,5 koruny, akcie Komerční banky klesly o 7,1 procenta na 1669 korun a akcie petrochemického holdingu Unipetrol odepsaly 4,6 procenta na 115 korun.

K výjimkám patřily akcie výrobce léčiv Zentiva, které zpevnily o 0,3 procenta na 1131 korun. Společnosti PPF Group a Generali PPF Holding jednající ve shodě prodají svůj podíl ve společnosti Zentiva francouzské Sanofi-Aventis. Poslední návrh francouzské firmy ve výši 1150 korun za akcii je platný do 20. února. Sanofi-Aventis zřejmě Zentivu ovládne.

Evropské burzy se od počátku vydaly dolů poté, co americké akcie ve čtvrtek oslabily a index Dow Jones se propadl nejníže za šest let. Ztráty způsobil pokles bankovních společností. Japonské akcie oslabily kvůli finančním titulům, které byly zasaženy obavami o evropské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK