ČR obsadila v ekonomické svobodě 37. místo, jedničkou Hongkong

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Česká republika je v celosvětovém srovnání 37. nejsvobodnější ekonomikou, vyplývá z každoročního žebříčku Indexu ekonomické svobody americké nadace Heritage a deníku Wall Street Journal. Nejsvobodnější ekonomikou světa je již 15 let Hongkong, naopak nejméně svobodná zůstává Severní Korea. Žebříček hodnotí celkem 183 zemí a u každé si všímá deseti aspektů. Rozhodující je úroveň vlastnických práv, regulace mezd a cen nebo obchodní bariéry.

Česká republika si ve srovnání s předchozím rokem svoji pozici udržela, když v hodnocení získala 69,4 bodu ze sta možných. Slovensko si v meziročním srovnání o jedno místo pohoršilo a získalo stejný počet bodů jako Česko.

Česku pomohlo podle nadace Heritage především zlepšení stavu veřejných financích a zároveň snížení úrovně korupce. "Česká republika je hodnocena jako 21. z 43 evropských zemí a její celkové skóre je vyšší než regionální a světový průměr," uvádí studie. Nicméně podle hodnocení zůstává korupce problémem české ekonomiky, stejně tak i příliš velká byrokracie.

Tvůrci při sestavování indexu zkoumali obchodní politiku, daňovou zátěž, zásahy vlády do ekonomiky, měnovou stabilitu, tok kapitálu, zahraniční investice, bankovní a finanční sektor, mzdy a ceny, vlastnická práva, regulaci a černou ekonomiku.

Hongkong stojí v čele žebříčku od jeho prvního zveřejnění v roce 1995. Druhé místo letos obsadil Singapur, za kterým následovala Austrálie. Na čtvrtém místě skončilo Irsko, následované Novým Zélandem, Spojenými státy a Kanadou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK