Komunisté navrhují státní kontrolu nad krachujícími firmami

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Stát by měl po dobu krize kontrolovat krachující firmy a dohlížet na ně. Vláda by měla také zastavit veškeré privatizační akce a také veškerá současná opatření "těžce dopadající na lidi v oblasti sociální, zdravotní a důchodové". To jsou některé z návrhů, které KSČM pokládá za nezbytná pro řešení ekonomické krize. V dnešní rozpravě k vládnímu národnímu protikrizovému plánu je představil poslanec této strany Stanislav Grospič.

Mezi další návrhy patří například zvýšení minimální mzdy nebo prodloužení podpory v nezaměstnanosti plošně na dobu jednoho roku. Komunisté požadují také zachování současného zákoníku práce a bezplatné základní zdravotní péče bez další spoluúčasti pacienta.

Vládní protikrizový plán představil premiér Mirek Topolánek poslancům ve středu. Poslanci o něm začali debatovat a po jednodenní odmlce pokračují v rozpravě od dnešního rána. Přestože dnes měla sněmovna ještě například schvalovat zákony ve třetím čtení. Někteří poslanci nevylučují, že dnes už se k dalšímu bodu sněmovna nepropracuje.

Jednání doprovázejí názorové střety mezi vládními a opozičními poslanci. Nesouhlas a protiútoky ČSSD vyvolal projev předsedy poslanců KDU-ČSL Pavla Severy. Ten obvinil sociální demokracii, že sice požaduje podporu investic, ale přitom v Pardubickém kraji škrtá na investicích do sociálních zařízení. "Musím říct, že kolega Severa lže, lže opakovaně v Poslanecké sněmovně," reagoval poslanec ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Vládu tvrdě kritizoval i poslanec z koaličních řad Vlastimil Tlustý (ODS). Vládní plán označil podobně jako sociální demokraté za pozdní a nedostatečný s tím, že premiér Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek říkají vše pozdě a ve všem se mýlí. Jak prohlásil, česká ekonomika prožívá nikoli pokles, ale pád. Na druhé straně pochválil Českou národní banku s tím, že postupuje včas a přiměřeně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK