Senátní návrh na zákaz internetového sázení vláda neschválila

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Internetové kurzové sázky mohou pokračovat. Vláda dnes nepodpořila senátní návrh loterijního zákona, který obsahoval i zákaz internetového a také telefonického sázení. Návrh je nesystémový a ministerstvo financí navíc připravuje nový zákon pro loterie a sázení, takzvaný herní zákon, řekla dnes ČTK mluvčí kabinetu Jana Bartošová.

Cílem senátního návrhu mělo být odstranění nejzásadnějších nedostatků, které vedou k neustálému nárůstu hazardních her a k daňovému zvýhodnění většiny provozovatelů hazardu. Obcím zase měla předloha umožnit, aby mohly toto zvláštní podnikání na svém území regulovat.

Proti návrhu vystupovala část provozovatelů a právě ministerstvo financí, které chce vládě předložit návrh herního zákona zřejmě v březnu. V současné době je herní zákon ve vnějším připomínkovém řízení, uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Kurzové sázky se staly od letošního ledna první oblastí hazardu, kterou ministerstvo financí povolilo provozovat českým firmám na internetu. Senátní návrh podle Asociace provozovatelů kurzových sázek nic neřeší a nelze jej považovat za nic jiného než za "nekompetentní nedodělek", který poslancům ve sněmovně a úředníkům, stejně jako ministerstvu financí, jen přidělá zbytečnou práci.

Senátní novela by také podle ministerstva financí přinesla bankám dodatečné náklady na provoz a vynucené úpravy softwaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK