Na schůzce "východních" zemí před summitem bude Topolánek,Barroso

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Praha 20. února (zpravodaj ČTK) - Setkání šéfů států a vlád střední a východní Evropy se v Bruselu 1. března zúčastní i český premiér Mirek Topolánek či šéf Evropské komise José Barroso. Potvrdil to dnes premiérův mluvčí pro EU Jiří Potužník a Evropská komise.

Setkání zástupců Slovenska, Polska, Česka, Maďarska, trojice pobaltských států a Rumunska s Bulharskem se uskuteční před mimořádným summitem EU. Ten na týž den svolalo české předsednictví EU, přičemž toto setkání bude věnováno hlavně debatám o současné vážné finanční a hospodářské krizi.

Kvůli tomu, jak jednotlivé členské země přichází s národními balíčky pomoci ekonomikám, se objevily obavy z toho, jestli nejde v některých případech o ochranářská opatření. Z českého tábora tak opakovaně zaznělo, že by Praha chtěla na summitu slyšet od unie jasné ne protekcionismu.

Podle české velvyslankyně při EU Mileny Vicenové je obdobné setkání části unijních zemí běžné. Podobně se schází například země Beneluxu či státy ze severní či jižní části Evropy. "Je 27 zemí. Proč by se nemohly připravit na nějakém regionálním základě?" podotkla Vicenová.

Polští představitelé, kteří schůzku iniciovali, se nechali slyšet, že by na ní chtěli ještě před setkáním s celou EU mimo jiné vyslat jasný signál, že jsou tyto země proti protekcionismu.

V EU se v poslední době s tím, jak jednotlivé země bloku v reakci na současnou finanční a hospodářskou krizi přichází s národními balíky pomoci ekonomikám, debatuje o hrozbě případného protekcionismu a nutnosti bránit se mu. Hodně se v tomto směru mimo jiné debatovalo o francouzské pomoci tamním automobilkám.

Před ochranářskou politikou opakovaně varovalo i české předsednictví, přičemž právě jasné odmítnutí protekcionismu by mělo podle něj být i tím, co by Praha chtěla od celého bloku na mimořádné schůzce slyšet.

"Bude velmi ráda, pokud se podaří, aby Evropa i tentokrát mluvila jedním hlasem a společně," řekla k tomu Vicenová. "Vůbec nevadí, pokud tam bude velmi otevřená výměna názorů. Ať se klidně evropské hlavy států dohadují velmi vzrušeně. To vůbec nevadí, pokud závěr bude, že si rozumí a postupují ve shodě," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK