Koalice a ČSSD se opět střetly nad vládním protikrizovým plánem

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Zástupci vlády a opoziční ČSSD se opět střetli v hodnocení národního protikrizového plánu vlády, v jehož projednávání dnes po jednodenní odmlce pokračovala sněmovna. Zatímco představitelé sociální demokracie označovali plán za nedostatečný, neúčinný a pozdě předložený, členové vlády navrhovaná opatření s poukazem na vyjádření Evropské komise charakterizovali jako přiměřená, včasná a správně cílená.

"To naše opatření je dostatečně hluboké v dané chvíli, dostatečně efektivní, dostatečně včas," řekl premiér Mirek Topolánek. Vláda podle něj navrhuje kroky exekutivní i legislativní, aby okamžitě a velmi rychle zafungovaly. "A ony fungovat budou," zdůraznil premiér. Odmítl s odkazem na první patnáctku už přijatých opatření "známý mýtus", že vláda na krizi zareagovala pozdě.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka obvinil vládu, že mystifikovala veřejnost, když se chlubila kladným hodnocením plánu ze strany Evropská komise při posuzování konvergenčního programu přípravy na přijetí eura. Předseda této strany Jiří Paroubek vyzval vládu, aby doložila písemné kladné stanovisko Evropské komise k protikrizovému balíčku. "Víme, že v minulém týdnu ještě vláda žádný balík (protikrizový) k dispozici neměla. Pokud Evropská komise skutečně ty věci odsouhlasila, tak určitě není žádný problém, abychom viděli její písemné stanovisko," řekl novinářům Paroubek. Míní, že kabinet špatně interpretoval to, co EK schválila.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) uvedl, že v rámci hodnocení konvergenčního programu EK nic takového nesdělila. Komise to podle ministra učinila v rámci hodnocení naplňování plánu obnovy jednotlivými členskými státy. "Tam Evropská komise, jak se lze snadno dočíst, říká, že ta opatření jsou přiměřená, včasná a správně cílená," prohlásil ministr.

V hodnocení EK, které má ČTK k dispozici, stojí, že "v souladu s EERP (Plán evropské hospodářské obnovy), dohodnutým v prosinci Evropskou radou, přijala Česká republika plán na oživení skládající se ze stimulačních opatření". "Tato opatření jsou adekvátní reakcí na makro rozpočtovou situaci vzhledem k obavě o širší konsolidační úsilí ve světle rizik pro dlouhodobou udržitelnost ze strany rychlého zastarávání. Tato stimulační opatření přijatá českými úřady lze považovat za sladěná s EERP v tom, že jsou včasná a cílená," píše se v dokumentu.

Topolánek pak dnes odpoledne v tiskovém prohlášení zaslaném ČTK důrazně odmítl snahu ČSSD zpochybňovat stanovisko Evropské komise k českým protikrizovým opatřením. "Evropská komise jasně konstatovala, že opatření přijímaná českou vládou k boji s krizí již od loňského roku jsou včasná a cílená," uvedl Topolánek. Zcela jasně to podle něj vyplývá ze zprávy komise. "Evropská komise tak vyjádřila zcela opačné stanovisko, než zastává ČSSD, která je kritizuje jako opožděná a nedostatečná," dodal Topolánek.

Dnešní tiskovou zprávu předsedy Jiřího Paroubka považuje Topolánek za zoufalý pokus ČSSD odvrátit pozornost od faktu, že je se svým apriorně negativistickým přístupem k řešení krize osamocena, a to i v rámci EU. "Domnívám se, že dosáhla (ČSSD) pravého opaku, protože pouze upozornila veřejnost na fakt, že vláda realizuje protikrizová opatření již od října loňského roku a že EK tento plán, který vstupuje již do své druhé fáze, ocenila coby včasný a správný," doplnil Topolánek.

Sobotka dnes naopak zopakoval, že vláda na krizi zareagovala opožděně a hrozbu ještě loni v říjnu bagatelizovala. "Díky nečinnosti a pasivitě vlády přišlo v lednu o práci skoro 50.000 lidí, toto osudové zpoždění už není možné dohnat," řekl. Vláda podle něj protikrizový plán postavila na optimistickém výhledu vývoje českého hospodářství, když počítá s růstem ekonomiky o 1,4 procenta. Podceňuje prý nárůst registrované nezaměstnanosti, když tvrdí, že letos nepřesáhne 6,3 procenta.

"Tento plán byl předložen pozdě, obsah plánu je nedostatečný, proti krizi bude plán neúčinný a tento plán nezlepší sociální situaci občanů, na které krize už dopadla," řekl Sobotka. Připomněl, že ČSSD proto předložila návrh zákona s nabídkou vlastních protikrizových opatření.

Většina opatření, která navrhuje ČSSD, podle Topolánka zasahuje buď do kompetencí ČNB, "nebo chce nalévat likviditu do ústavů, které ji mají". "Někdy si říkám, jestli si nepřejete, aby ten náš finanční sektor měl problémy," dodal premiér na adresu sociálních demokratů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK