Ve Škodě Auto zůstává 600 agenturních pracovníků

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 20. února (ČTK) - V mladoboleslavské automobilce Škoda Auto zbylo zhruba 600 agenturních zaměstnanců z původních 4000. Firma chce jejich počet vzhledem k současné recesi snížit až na nulu. Nejdříve se to stane v srpnu, kdy posledním zahraničním dělníkům vyprší povolení k pobytu, řekla dnes ČTK vedoucí Inspektorátu cizinecké policie v Boleslavi Eva Svobodová.

Asi 4000 agenturních zaměstnanců ve Škodě pracovalo počátkem krize, okolo Vánoc jich byla přibližně polovina. "Vedení Škody Auto mě o zaměstnanosti cizinců pravidelně informuje, takže známe aktuální stav," řekla Svobodová. Podle ní je z celkového počtu 600 zaměstnanců ve Škodě 126 Vietnamců. Čtyřiceti z nich končí povolení k pobytu v dubnu, zbylým 86 vyprší povolení v srpnu. "Cizinci, kteří jsou v pracovněprávním vztahu, ze Škoda Auto propouštěni nebudou," podotkla Svobodová.

Například společnost Zetka Auto, která pro firmy zajišťuje pracovníky, zaměstnává 135 cizinců a dle sdělení jejich zástupců budou pracovat u firmy do konce platnosti povolení a pokud nebudou Úřadem práce vydána rozhodnutí o prodloužení zaměstnání, bude pracovní poměr ukončen.

Vedení inspektorátu sleduje zaměstnanost cizinců i v ostatních firmách a podle vyjádření jejich vedoucích se v současné době nechystají propouštět žádné cizince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK