ŘSD: Na výstavbu silnic chybí deset miliard

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Na výstavbu nových dálnic a silnic letos podle předběžných propočtů investorské organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chybí deset miliard korun. ČTK to zjistila od mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové. Hrozí tak výrazné zpomalení tempa výstavby.

"Jednáme s novým vedením ministerstva dopravy i Státního fondu dopravní infrastruktury o situaci a možnostech řešení," uvedla Vápeníková.

O nedostatku peněz hovoří také šéf fondu dopravy a ministrův náměstek Gustáv Slamečka. "Můžu potvrdit to, že u národních zdrojů oproti předpokladům nějaké peníze chybějí," řekl dnes ČTK Slamečka.

Fond měl ze státního rozpočtu původně dostat 45 miliard korun. Část peněz si ale při jednání o rozpočtu rozebrala jiná ministerstva, naposledy se převedlo 1,3 miliardy na resort práce a sociálních věcí. SFDI nakonec má letos dostat od státu zhruba 36 miliard.

Kromě rozpočtových škrtů se ale na příjmech fondu projevuje také všeobecný ekonomický útlum. Nižší jsou například podle Slamečky příjmy ze spotřebních daní na pohonné hmoty a také z mýtného. "To jsou však čísla po jednom měsíci a těžko se to hodnotí," uvedl ředitel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK