Akcie v USA dopoledne spadly téměř o dvě pct.

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. února (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dopoledne klesly téměř o dvě procenta. Mezi investory se šíří obavy z toho, že se problémové banky budou muset v USA zestátnit. Mluví se zejména o gigantech Bank of America a Citigroup.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil o 1,9 procenta na 7327,9 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite v 18:00 SEČ klesl na 1432,4 bodu. Ztratil tak tři čtvrtě procenta.

Emise obou bankovních gigantů jsou pod prodejním tlakem od začátku týdne a analytici spekulují, že vláda bude muset bankovní sektor převzít. Akcie Bank of America dopoledne spadly o 16,5 procenta a v jednu chvíli klesly na pětadvacetileté minimum 3,19 dolaru.

Citigroup dnes ztratila 20,7 procenta čtvrteční závěrečné ceny. Oba akciové tituly tak mají proti situaci před rokem tržní hodnotu nižší o více než 90 procent.

"Trh všechny ty spekulace poslouchá a reaguje," uvedl ředitel bostonské finanční a poradenské skupiny Celent Bart Narter. Sám zestátnění bank neočekává. Dodal ale, že to je jen jeho názor, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou z internetových stránek Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK