V Berlíně začal summit evropských ekonomik

22.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. února (zpravodaj ČTK) - Vrcholné představitele nejvýznamnějších evropských ekonomik dnes v berlínském sídle kancléřství přijala německá kancléřka Angela Merkelová. Účastníci schůzky chtějí sladit postoje před londýnským summitem dvacítky nejdůležitějších vyspělých a rozvojových ekonomik (G20), na němž by měli 2. dubna přijmout první konkrétní opatření na účinnější kontrolu finančních trhů. Berlínského summitu se účastní i český premiér Mirek Topolánek.

Kromě šéfů vlád evropských mocností jako jsou Velká Británie, Itálie, Nizozemsko či Španělsko se schůzky účastní ministři financí včetně českého ministra Miroslava Kalouska, předseda Evropské komise José Barroso, šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet, lucemburský premiér a šéf rady ministrů hospodářství a financí eurozóny Jean-Claude Juncker.

Topolánek, jenž se účastní jakožto předseda Rady EU, se už dnes dopoledne stačil narychlo setkat s Trichetem a hostitelkou summitu. Setkáním s úřadujícím předsedou Rady EU chce německá kancléřka dát najevo, že reformu finančních trhů chce prosadit v koordinaci s EU a jejími členskými zeměmi.

Hlavním cílem dnešní zhruba čtyřhodinové schůzky totiž má být sladění postojů klíčových evropských zemí a EU k reformě finančních trhů. Panuje přitom všeobecná shoda, že činnost jejich aktérů by měla být transparentnější.

Vrcholní představitelé evropských států by rovněž mohli vydat jasné odmítavé stanovisko k protekcionistickým tendencím. Z nich byl před berlínskou schůzkou obviňován jeden z jejích účastníků, francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Právě s ním se hodlá odpoledne po skončení společného summitu Topolánek rovněž sejít i bilaterálně.

Výstupy ze společného setkání státníků i bilaterálních jednání by měly být oznámeny až odpoledne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK