Janota: Deficit veřejných financí může letos být až 130 mld. Kč

22.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Veřejné rozpočty by mohly letos skončit v celkovém deficitu až 130 miliard korun. Riziko tohoto schodku je velmi reálné a nastalo by, pokud by česká ekonomika poklesla za celý rok o dvě procenta. Propočet ale zatím nezahrnuje protikrizová opatření vlády, které by měly dopady částečně zmírnit. Řekl to náměstek ministra financí Eduard Janota v dnešním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Janota také potvrdil nedávná slova premiéra Mirka Topolánka, že Česká republika letos přestane plnit rozpočtové maastrichtské kritérium, jehož dodržení je podmínkou pro přijetí jednotné evropské měny. "Nevěřím, že by deficit veřejných financí podle Maastrichtu byl nižší než čtyři procenta," dodal. Rozpočtové kritérium přitom požaduje udržení schodku veřejných rozpočtů pod hranici tří procent výkonu ekonomiky.

Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek řekl, že vláda bude muset změnit státní rozpočet a vydat nové státní obligace. Podle něho by jednou z variant byla možnost, aby si státní dluhopisy mohli kupovat i občané. Podle Janoty s touto variantou ministerstvo financí již pracuje, přičemž teoreticky by bylo možné tímto způsobem umístit na trh až 100 miliard korun, což je však otázkou minimálně tří až čtyř let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK