AČN: Počet zaměstnanců v nábytkářské výrobě loni dále klesal

22.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Počet pracovníků v nábytkářském průmyslu se snižuje již sedm let za sebou. Asociace českých nábytkářů (AČN) odhaduje, že v loňském roce pracovalo ve výrobě nábytku 36.850 lidí. To je meziročně o 1126 zaměstnanců méně. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla asociace.

"Příčinou poklesu je jednoznačně současná ekonomická situace ve světovém měřítku," řekl tajemník AČN Tomáš Lukeš. Počty lidí vyrábějících nábytek se však snižují nepřetržitě již od roku 2002. Působí prý totiž také zavádění nových technologií a zvyšování produktivity práce.

Například společnost Techo, která je předním tuzemským výrobcem nábytku, se musela během loňského roku kvůli poklesu objemu výroby zbavit většiny z externích zaměstnanců. Na začátku loňského roku v Techu pracovalo 128 agenturních pracovníků, nyní jich je už jen 23. Kmenových zaměstnanců se podle generálního ředitele firmy Jiřího Kejvala zatím propouštění nedotklo.

Přes již citelné ochlazení trhu se loni podle odhadu AČN tržby nábytkářů meziročně mírně zvýšily o 1,3 miliardy korun na celkových 61,8 miliardy. Úbytek zakázek však již nábytkáři pociťují. V případě Techa je to například přibližně třetinový pokles.

Krize postihla výrazně také vývoz tuzemského nábytku. Loni putoval za hranice nábytek v hodnotě 44,6 miliardy korun, což je meziročně o 1,1 miliardy méně. Podle šéfa Techa utrpěl především vývoz na ruský a britský trh.

Letošní rok prý pro nábytkáře jednoduchý nebude. Prezident AČN Martin Čudka již dříve uvedl, že mnozí z nich budou bojovat o přežití. "Z hlediska střednědobých plánů Techo očekává, že se bude situace zlepšovat, avšak ne do konce tohoto roku. Výrazné zlepšení lze očekávat až ve druhé polovině roku 2010, eventuálně 2011," uvedl Kejval.

Nábytkáři budou v příštích dnech prezentovat své výrobky na mezinárodní výstavě nábytku s názvem Moderní nábytek. Uskuteční se na výstavišti v pražských Letňanech od 26. února do 1. března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK