Lídři EU podpořili dozor nad finančním trhem

22.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. února (ČTK) - Lídři evropské části dvacítky největších ekonomik (G20) se dnes v Berlíně zastali dozoru nad všemi finančními trhy a produkty včetně takzvaných hedgeových fondů. Vyzvali také k zavedení sankcí proti daňovým rájům, vyplývá ze závěrečné zprávy přípravného berlínského summitu, který má Reuters k dispozici.

Závěr summitu, který svolala a pořádala německá kancléřka Angela Merkelová, vyzývá ke strukturálním reformám a zaměření na veřejné výdaje. Jsou podle ní nezbytné k tomu, aby se ekonomiky dostaly z nynější finanční krize silnější.

"Opět jsme dnes zdůraznili přesvědčení, že všechny finanční trhy, produkty i účastníci musejí podléhat odpovídajícímu dozoru a regulaci, a to bez výjimek a ohledu na stát, odkud pocházejí," říká zpráva. Jmenuje při tom právě hedgeové fondy, které představují systematické riziko.

Přípravný summit evropské části G20 se konal před dubnovým londýnským summitem G20 ke stavu finančních trhů a světové ekonomiky. Kromě šéfů vlád evropských hospodářských mocností se ho zúčastnili i český premiér Mirek Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek za předsednickou zemi EU, předseda EK José Manuel Barroso, šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker jako šéf rady ministrů hospodářství a financí eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK