E15: Obchodníkům s akciemi klesají tržby,propouštět zatím nebudou

23.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Tuzemským obchodníkům s cennými papíry klesají kvůli finanční krizi tržby. Například loňské lednové obchodování na pražské burze přineslo společnosti BH Securities obrat ve výši 10,16 miliardy korun, zatímco letos v lednu už jen 3,27 miliardy korun. Firma ale o propouštění zaměstnanců, stejně jako další obchodníci s akciemi v Česku, zatím neuvažuje. Někteří obchodníci naopak mohutně nabírají nové posily, píše dnešní E15.

"O případné redukci počtu zaměstnanců společnost ještě nerozhodovala," řekl E15 makléř BH Securities Tomáš Matuška. Podle něj zůstává prognóza vývoje objemů obchodů spíše negativní, obnovení důvěry investorů v kapitálový trh bude totiž zcela jistě dlouhodobou záležitostí. Stejný trend vykazují i statistiky pražské burzy. Zatímco v lednu loňského roku se na parketech pražské burzy obchodovaly akcie v hodnotě 127,44 miliardy korun, o rok později to bylo už jen za 35,88 miliardy korun.

Také brokerská společnost FIO, která se orientuje převážně na drobné investory, vykazuje menší obchodní objemy. "Letošní lednové objemy obchodů s akciemi v České republice jsou zhruba na 60 procentech loňského ledna, ovšem srovnání není vypovídající vzhledem k extrémní obchodní aktivitě v lednu minulého roku. Nyní v únoru jsou objemy srovnatelné s loňskými, dokonce jsou o něco málo vyšší," vysvětlil deníku vedoucí klientské divize společnosti FIO Marek Polka. "My pokračujeme v restrukturalizaci pobočkové sítě a posilování naší regionální přítomnosti, čili na řadě míst naopak nabíráme nové klientské pracovníky. Rozšiřujeme i tým analytiků," dodal Polka.

Podobně reagoval i ředitel a senior analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Podle něj firma neuzavírá ani neomezuje provoz žádné ze svých poboček. "V lednu jsme naopak dva obchodníky přijali," řekl deníku Procházka.

Česká republika je hodně orientovaná na vývoz zboží a recese v zemích západní Evropy určitě ovlivní nejen objem objednávek u českých firem, ale i dění na kapitálovém trhu, uvedl pro E15 Remigius Gorski ze společnosti XTB Brokers ČR, která se zabývá forexovými obchody, tedy zprostředkovává převážně obchody s měnami. "Ano, propouštění se dá očekávat, ale jsou to zatím jen obecná očekávání," řekl Gorski.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK